‘Tegen 2050 is Antwerpen een islamitische stad’
Foto: BELGA

Met zijn ‘Antwerpse migratiebarometer’ wil het Vlaams Belang aantonen dat N-VA-burgemeester Bart De Wever de ‘massale instroom van vreemdelingen’ naar de stad niet heeft gekeerd.

‘Het federale migratiebeleid is een catastrofe en grootsteden zijn daarvan het grootste slachtoffer.’ In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 hield de N-VA een persconferentie, waarop Bart De Wever met cijfermateriaal in de hand pleitte voor ‘een betere verhouding tussen actieve en passieve migratie, snellere procedures en een consequenter uitwijzingsbeleid’.

Door die oefening precies zes jaar later over te doen, wil het uiterst rechtse Vlaams Belang aantonen dat de ‘massale instroom van vreemdelingen’ allerminst is opgehouden en vooral de vele kiezers die de afgelopen jaren zijn overgelopen naar de N-VA, opnieuw aan zich binden.

‘Bart De Wever heeft onze kiezers verleid met een agenda die zegt dat het migratieverhaal misloopt’, zei Filip Dewinter, Antwerps lijsttrekker voor Vlaams Belang, vandaag op een persconferentie. ‘Maar het is enkel erger geworden.’

Helft van vreemde origine

Volgens officiële cijfers van de stad, is vandaag 49,1 procent van de Antwerpenaren van niet-Belgische origine, tegenover 42 procent in 2012. ‘Aangevuld met mensen die in de illegaliteit leven, is ruim de helft van de Antwerpenaren allochtoon’, aldus Dewinter.

Bovendien, haalt Vlaams Belang aan, volgt nu meer dan de helft van de leerlingen van het lager stedelijk onderwijs islamles, en is driekwart van de Antwerpse kinderen tussen nul en negen jaar van vreemde origine.

Migratiestop

‘Als deze trend zich verderzet, is Antwerpen tegen 2050 of 2060 een islamitische stad’, aldus Dewinter. ‘Bart De Wever heeft de poorten niet gesloten, hij heeft ze enkel nog maar meer opengezet. En dat terwijl de N-VA alle sleutelposities op alle bestuursniveaus in handen heeft.’

Volgens Dewinter zijn ‘zowat alle problemen in de stad te wijten aan migratie.’ Zijn partij pleit voor een migratiestop. ‘Zorg ervoor dat we als autochtonen niet als indianen in een reservaat terechtkomen.’ Hoe hij die migratiestop precies wil verwezenlijken, wilde Dewinter niet kwijt.

Coalitie met N-VA

‘Er zijn verschillende wegen, zoals het strenger opsporen van illegalen, vluchtelingen weren of hoge inschrijvingsrechten voor nieuwkomers’, aldus Dewinter. ‘Maar als ik alle kaarten nu al op tafel leg, dan worden die wegen ongetwijfeld afgesloten.’

Ondanks zijn felle kritiek, solliciteerde Dewinter openlijk naar een coalitie met de N-VA. ‘Moet de N-VA uit het stadsbestuur? Nee’, aldus Dewinter. ‘Het Vlaams Belang moet erin. Maar ik ga met niemand in zee, ook niet in de vorm van gedoogsteun, zonder een migratiestop.’

De N-VA heeft altijd een coalitie met het Vlaams Belang uitgesloten. Noch de woordvoerder van Bart De Wever, noch die van Antwerps schepen voor diversiteit en inburgering, wenst te reageren op de uitspraken van Dewinter.