Neymar: vallende of rijzende ster? ‘Hij moet eerst nog volwassen worden’
Foto: AFP

De Rode Duivels hebben vrijdagavond hun ‘belangrijkste afspraak voor deze generatie’. Ze zullen niet één maar drie klassen sterker moeten spelen om de Brazilianen te verslaan. Alle ogen zijn gericht op Neymar, de diva en talisman van de Goddelijke Kanaries.

Neymar zaait niet alleen gevaar met zijn onvoorspelbare bewegingen en torinstinct, hij zorgt ook voor wrevel bij de tegenstander door al te makkelijk neer te gaan. Dat doet hij al van de eerste wedstrijd op deze Wereldbeker.

In de eerste vier WK-duels lag de Braziliaanse topspits maar liefst 13 minuten en 50 seconden op de grond volgens berekeningen van de Zwitserse omroep RTS.

De recordtijd van Neymar: 5 minuten en 29 seconden lang op de grasmat in de achtste finale tegen Mexico, waarvan 3 minuten na een fout van Layun. In de andere matchen lag Neymar minder lang op het veld: 3 minuten 40 seconden tegen Zwitserland, 2 minuten 45 seconden tegen Costa Rica en 1 minuut 56 seconden tegen Servië.

‘Beschamend’

Het tafereel leidt niet alleen op het veld, maar ook naast het veld tot heel wat ergernis. De Braziliaan lijkt zo slachtoffer te worden van zijn reputatie. ‘Beschamend voor deze sport’, zei de Mexicaanse bondscoach na de achtste finale. Ook levende legende Diego Maradona was kritisch voor het wonderkind: ‘Hij mist nog iets, al is hij wel een ster.’

De krant Globo schreef na de match tegen Mexico: ‘Neymar heeft de Brazilianen gecharmeerd, maar de rest van de wereld geërgerd.’ De bijhorende foto: een kermende Neymar. De Britse krant The Guardian omschreef het als volgt: ‘Neymar kan de beste voetballer ter wereld worden, maar moet eerst nog volwassen worden’. Ook op sociale media worden massaal grappige video’s gedeeld van de Braziliaan.

De superster kreeg op een persconferentie zelfs de vraag of hij een ‘diva’ is. ‘Of ik een diva ben? Dat wordt alleen gezegd om mij te destabiliseren’, aldus de topvoetballer. ‘Ik geef niet om kritiek en ook niet om lof, want ik wil niet dat dat mijn prestaties als speler beïnvloedt. Ik heb de laatste twee wedstrijden niet met de pers gesproken omdat ik me wil concentreren op mijn taak als voetballer. Ik ben hier om te voetballen en om mijn team te helpen.’

Onterechte kritiek?

Maar de vele kritiek aan het adres van Neymar is niet volledig terecht. Na afloop van de achtste finale verspreidde de FIFA de voorlopige cijfers over het WK. Neymar werd al 25 keer foutief afgestopt - een record. Zes keer leidde dat ook tot een gele kaart.

De Rode Duivels ergeren zich beter niet te veel aan Neymar Junior, want de speler raakt stilaan topfit. Met een goal en een assist werd de ster van PSG na de wedstrijd tegen Mexico uitgeroepen tot Man van de Match. Neymar heeft nu zes WK-goals uit 38 schoten. Lionel Messi had 67 schoten en Cristiano Ronaldo 74 pogingen nodig om aan hetzelfde aantal te komen.

Overigens: ook voor Neymar staat er heel wat op het spel. De wedstrijd tegen de Belgen moet zijn reputatie definitief bezegelen. Is hij een vallende of een rijzende ster? Een nederlaag zou hem wegzetten als een ordinaire komediant en de weg openen voor iemand anders - Kylian Mbappé, Romelu Lukaku - om tot Man van het Toernooi te worden uitgeroepen. Een zege zou hem op twee stappen brengen van eeuwige roem: een zesde wereldtitel met Brazilië.