IJsbeer doodt Canadese man die kinderen beschermt
Foto: AFP

Een Canadese man die zijn kinderen probeerde te beschermen van een ijsbeer is omgekomen. Zulke aanvallen zijn zeer uitzonderlijk.

Aaron Gibbons (31) was ongewapend toen hij dinsdagavond samen met zijn dochtertjes op een ijsbeer stuitte op Sentry Island, een populaire plek in Canada om te vissen en jagen. Volgens ooggetuigen zou Gibbons zich tussen zijn kinderen en de ijsbeer geplaatst hebben, waarna hij werd aangevallen.

De vader is overleden aan zijn verwondingen, maar zijn dochters overleefden de aanval. Zij konden zich verschuilen op een nabijgelegen boot. Een van de meisjes riep via de radio van de boot om hulp.

Uiteindelijk schoot een groep mannen die te hulp kwamen de ijsbeer dood.

‘Aaron is gestorven als een held, hij beschermde zijn kinderen’, zei de neef van Gibbons, Eric Anoee, aan de Canadese openbare omroep CBC.

De dood van Gibbons zond een schokgolf door zijn thuisstad Arviat, die slechts op 10 km van de plek van de aanval ligt. ‘Doordat we zo’n kleine gemeenschap zijn, grijpt zijn dood iedereen aan’, zei John Main, een lokaal parlementslid , aan de Canadese media.

Zeldzaam

In Arviat zien de bewoners steeds meer ijsberen die naar het noorden migreren, maar dergelijke aanvallen blijven zeldzaam. De laatste keer dat iemand in het Canadese territorium Nunavut stierf bij een aanval door een ijsbeer, was 18 jaar geleden.

Volgens het vakblad Wildlife Society Bulletin zijn er tussen 1870 en 2014 in totaal 73 aanvallen gedocumenteerd in Canada, Groenland, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten. Daarbij vielen in totaal 20 doden en 63 gewonden.