Netflix test forse prijsverhoging
Foto: AP
Sommige Europese Netflix-gebruikers zien een nieuwe tariefformule verschijnen: een Netflix Ultra-abonnement voor 16,99 euro. Dat is drie euro meer dan het duurste huidige tarief: Netflix Premium, dat 13,99 euro kost.

Wat krijg je extra voor die hogere prijs? Helemaal niets, blijkbaar: je mag op vier schermen tegelijk Netflix kijken, in Ultra HD (4K)-beeldkwaliteit. Maar dat mag ook al met het huidige Netflix Premium.

Het lijkt dus wel alsof Netflix een heimelijke prijsverhoging beraamt: wie een Premium-abonnement bezit, zal iets worden afgenomen. Je zult mogelijk niet meer op vier schermen tegelijk kunnen kijken. Of, meer waarschijnlijk, gezien de naam Netflix Ultra: kijken in de hoogste beeldkwaliteit, Ultra HD, zal alleen kunnen voor wie overschakelt op het duurdere abonnement.

Netflix heeft bevestigd dat er ‘tests’ gebeuren. ‘We testen verschillende tarieven en functies om beter te begrijpen hoe gebruikers Netflix waarderen’, heeft het bedrijf aan een aantal media laten weten.

De Amerikaanse streamingreus heeft zijn prijzen de jongste jaren al herhaaldelijk naar boven bijgesteld. Dat heeft hen tot op heden geen kijkers gekost, integendeel: ze zijn wereldwijd inmiddels met 125 miljoen. Tegelijkertijd is het bedrijf zijn investeringen in eigen series en films aan het opvoeren. Netflix moet zich wel voorbereiden op forsere concurrentie in de toekomst, met name van Disney.