‘Trump moest overtuigd worden om Venezuela niét binnen te vallen’
Onder meer generaal H.R. McMaster (links) moest Trump ervan overtuigen dat een militaire invasie in Venezuela misschien niet het beste idee is. Foto: AP

Toen Amerikaans president Donald Trump het vorige zomer over een militaire interventie in Venezuela had, leek hij daar serieuzer over na te denken dan tot nu gedacht.

‘Waarom vallen we het land niet gewoon binnen?’, vroeg Trump zich op 10 augustus 2017 af. Hij had het over Venezuela, waar de spanningen toen hoog opliepen en waardoor de stabiliteit in de regio zwaar onder druk kwam. De vraag was onder meer gericht aan toenmalig Buitenlandminister Rex Tillerson en toenmalig veiligheidsadviseur H.R. McMaster, die samen met Trump in het Oval Office aanwezig waren.

Volgens een hooggeplaatste overheidsfunctionaris moesten McMaster en Tillerson vervolgens minutenlang op Trump inpraten. Dat zegt de bron op voorwaarde van anonimiteit aan persbureau Associated Press. De president moest er naar verluidt van overtuigd worden dat een militaire interventie een averechts effect zou hebben, en ertoe zou leiden dat de VS de zwaarbevochten steun van Latijns-Amerikaanse regimes zouden verliezen.

Maar Trump vocht terug. Zo gaf hij naar verluidt voorbeelden van hoe in het verleden succesvol militair geïntervenieerd werd. Hij vermeldde de invasie van Panama en van Grenada in de jaren 80.

Grootspraak

Dat het idee in Trumps hoofd zou blijven spoken, zou de volgende dagen herhaaldelijk blijken. Zo sprak de president de dag nadien de pers toe over Venezuela. Hij zei dat een militaire interventie ‘een van de vele mogelijkheden’ was die zijn administratie in overweging nam om de crisis in het Zuid-Amerikaanse land aan te pakken. Dat werd toen grotendeels afgedaan als de grootspraak die men intussen van Trump gewoon was geworden.

Maar nog enkele dagen later zou Trump het opnieuw over militaire interventie gehad hebben, ditmaal met zijn Colombiaanse collega Juan Manuel Santos. Dat bevestigen twee Colombiaanse overheidsfunctionarissen, die eveneens anoniem wensen te blijven. In de marge van een VN-top in september wierp Trump het idee nogmaals op tijdens een etentje met de leiders van vier Latijns-Amerikaanse landen, onder wie Santos. Dat schreef Politico al in februari, en bevestigen de drie anonieme bronnen nu ook.

‘Mag dit niet zeggen, maar...’

Nochtans was Trump geadviseerd om het niet over militaire interventie te hebben, omdat Latijns-Amerika daar weigerachtig tegenover staat. Maar naar verluidt begon Trump zijn gesprek met ‘ik mag dit eigenlijk niet zeggen, maar...’ Vervolgens maakten zijn tafelgenoten duidelijk dat ze niet achter het idee stonden.

Het Witte Huis weigert te reageren op het verhaal van Associated Press. Venezolaans president Nicolás Maduro grijpt de gelegenheid dan weer aan om de veelgehoorde claim te herhalen dat de VS het gemunt heeft op Venezuela en de oliereserves van het land.