Thaise reddingswerkers zetten donderdag alles op alles om de grot waar twaalf voetballertjes en hun trainer al dagenlang vastzitten, zo leeg mogelijk te pompen. Niet alleen het weer baart zorgen: er is momenteel ook te weinig zuurstof in de grot om fysieke arbeid te leveren.

Nieuwe regenval, verwacht voor dit weekend, kan de redding van de twaalf Thaise voetballers en hun trainer, die al bijna twee weken vastzitten in een grot, bemoeilijken. ‘Het weer baart ons nu het meeste zorgen’, aldus het hoofd van de reddingsmissie, Narongsak Osotthanakorn, tijdens een persconferentie donderdag. ‘Als het weer regent, dan zouden onze inspanningen een nieuwe tegenslag moeten verwerken.’

Ook het zuurstofniveau doet de wenkbrauwen bij de reddingswerkers fronsen. 'Op dit moment is het zuurstofniveau in de grot gezakt onder de vijftien procent. Een mens heeft 21 procent zuurstof nodig', aldus de Belgische duiker Bert Reymenants aan VTM Nieuws. Dat wil zeggen dat er momenteel te weinig zuurstof is om fysieke arbeid te leveren.

De jongeren gaan niet onmiddellijk flauwvallen. 'Maar het niveau gaat niet meer stijgen', aldus Reymenants. 'Aanvankelijk werd er gedacht dat er nog zuurstof binnenkwam via kleine barstjes, maar dat is niet zo.' Zuurstofflessen aanvoeren is volgens de Belgische duiker maar een kortstondige oplossing. 'Er komt dan per fles 2.000 liter zuurstof in de ruimte.' 

Vorige week moesten de reddingswerken al een paar dagen onderbroken worden door de regenval. Met het slechte weer bestaat de kans dat de duikers gevraagd wordt terug te keren, omdat de risico’s te groot worden. Als de duikers geëvacueerd worden, lopen de jongens het risico tot vier maanden afgesneden te worden.

Derde bassin

Dus zetten reddingswerkers donderdag alles op alles om het zogenaamde ‘derde bassin’ leeg te pompen. Het water komt er nu nog tot aan het plafond, maar het is de bedoeling het peil zo laag te krijgen dat de voetballers met alleen een reddingsvest naar de uitgang kunnen.

De jongens, die tussen 11 en 16 jaar zijn, en hun 25-jarige trainer besloten op 23 juni naar de grot Tham Luang, in de noordelijke provincie Chiang Rai, te gaan na een voetbaltraining, waar ze ingesloten raakten door het stijgende water. Ze drongen alsmaar verder door in de grot, aldus de autoriteiten. Uiteindelijk slaagden Britse duikers er maandagavond in om de groep te bereiken, meer dan 3 kilometer van de ingang tot de grot.

Intussen kregen de jonge voetballers al enkele duiklessen, om de grot onder begeleiding van professionele duikers te kunnen verlaten.

 

 

‘We wachten nu op een inschatting van het weer, en een beoordeling van de gezondheidstoestand door de reddingsdienst’, zei Narongsak. Volgens hem moeten de voetballers bovendien niet allemaal tegelijk gered worden. ‘De eerste die er klaar voor is, mag als eerste naar buiten komen.'

Er wordt intussen ook een glasvezelkabel in de grot gelegd, zodat de jongens binnenkort met hun ouders kunnen spreken, en ze misschien via video kunnen zien.