Vorig jaar stierven 615 mensen op de Belgische wegen
Foto: Jimmy Kets

Vorig jaar stierven er 615 mensen binnen de dertig dagen na een ongeval op de Belgische wegen. Dat blijkt uit de cijfers die Statbel, de directie statistiek van de overheid, woensdag publiceert. Het aantal ongevallen en slachtoffers daalde daarmee tegenover het jaar voordien.

In 2017 waren er 38.020 verkeersongevallen met in totaal 49.066 slachtoffers, waaronder 44.694 lichtgewonden, 3.757 zwaargewonden en 615 personen die het leven verloren binnen de dertig dagen na het ongeval.

Vergeleken met een jaar eerder daalde het aantal ongevallen daarmee met 5% en het aantal slachtoffers met 6%. Het aantal overlijdens liep terug met 8%, terwijl het aantal zwaar- en lichtgewonden met respectievelijk 8% en 5% afnam.

Het aantal ongevallen daalt in alle drie de gewesten: met 7 procent in Vlaanderen, 3 procent in Wallonië en 1 procent in Brussel. Het aantal doden binnen dertig dagen is in Brussel wel gestegen, en wel van 17 naar 24. In het Hoofdstedelijk Gewest nam ook het aantal zwaargewonden toe, terwijl die cijfers in de andere gewesten daalden.