Rookverbod in Oost-Vlaamse provinciale domeinen door aanhoudende droogte
Het verbod is onder meer in Puyenbroeck van kracht. Foto: lvi

In alle provinciale domeinen en centra in Oost-Vlaanderen geldt vanaf vandaag een rookverbod, omdat het risico op brandgevaar te groot is door de aanhoudende droogte. Dat heeft het Oost-Vlaamse provinciebestuur beslist.

‘We hebben nog geen onverwachte brandjes gehad, maar het is beter om preventief te werken’, zegt Peter Hertog, gedeputeerde bevoegd voor de domeinen. Het verbod is van onbepaalde duur en geldt voor alle provinciale domeinen en centra, zoals onder meer Puyenbroeck (Wachtebeke), De Gavers (Geraardsbergen), en De Brielmeersen (Deinze). Het geldt ook zowel voor medewerkers als voor bezoekers.

‘We proberen sowieso het roken al weg te houden van onze speeltuinen, maar bij dit weer staat alles er kurkdroog bij’, zegt Hertog. ‘Het ziet er niet uit dat het de komende dagen zal beteren met de hitte. We hebben nog geen onverwachte brandjes gehad, maar het is beter om preventief te werken op brandgevaar. We vonden het raadzaam om iedereen te laten stoppen met roken, tot er genoeg vocht is bijgekomen’, zegt Hertog.

Geen speciale controles

Het rookverbod wordt aan de ingang van alle domeinen duidelijk vermeld, stelt de gedeputeerde. ‘We hebben onze medewerkers gevraagd om er nauw op toe te zien en de bezoekers erop aan te spreken, maar we gaan geen speciale controles doen. Er is echt niet veel nodig om alles in brand te laten vliegen, dus beter voorkomen dan genezen.’

Vooralsnog houdt het Agentschap Natuur en Bos voor Oost-Vlaanderen code geel aan. Dat verbiedt roken niet, maar waarschuwt wel voor een toenemende kans op brand. Wie wil weten welke code van toepassing is in een bepaald natuurgebied, kan dat controleren op de site van het Agentschap Natuur en Bos.