Als Duivels winnen van Brazilië krijgen ze een huldiging
De huldiging na Mexico ‘86. Foto: Photo News

Als België de halve finales bereikt op het WK komt er wellicht een huldiging in Brussel. Een groot scherm in het Koning Boudewijnstadion komt er alleen als België de finale speelt.

Als de Rode Duivels vrijdag voorbij Brazilië raken op het WK voetbal in Rusland, dan kunnen ze na afloop van het toernooi een huldiging krijgen op het balkon van het Brusselse stadhuis op de Grote Markt. Dat heeft het kabinet van Brussels schepen van Sport Alain Courtois woensdag bekendgemaakt.

Een feestelijke ontvangst op het Brussels stadhuis en op het balkon aan de Grote Markt is een optie vanaf de halve finale en een zekerheid bij het spelen van de finale, zo luidt het officieel.

Vier jaar geleden, met het WK 2014 in Brazilië, maakte de stad Brussel plannen om de nationale ploeg te ontvangen op het balkon vanaf het behalen van de kwartfinale. De Rode Duivels gingen er toen in de kwartfinale uit tegen Argentinië en bedankten vriendelijk voor een feestelijke ontvangst bij hun terugkeer.

De vorige grote huldiging dateert van 1986 na het WK in Mexico waar de Rode Duivels de halve finale bereikten (en die verloren van Argentinië om uiteindelijk vierde te worden).

Groot scherm

Grote schermen zijn voorlopig verboden in de stad Brussel uit vrees voor rellen tijdens grote evenementen. Op de Brusselse gemeenteraad opperde schepen Courtois eerder wel al dat er mogelijk een groot scherm zou komen als de Rode Duivels de halve finale zouden halen.

Maar daarvoor moeten Hazard en co het tot de eindstrijd schoppen, blijkt nu. ‘Er komt enkel een scherm in het Koning Boudewijnstadion indien de Duivels naar de finale gaan’, laat Pierre-Benoît Sepulchre, woordvoerder van Alain Courtois, weten.