Er dreigt een race tegen de tijd om het Thaise voetbalteam uit de grot van Tham Luang Nang Non te bevrijden. Reddingswerkers vrezen dat ze na een nieuwe storm vrijdag de jongetjes voor lange tijd niet zullen kunnen bereiken. Ze krijgen daarom nu al duiktraining.

De 12 voetballertjes die samen met hun trainer al twaalf dagen vastzitten in de grot van Tham Luang Nang Non, krijgen nu al aangeleerd hoe ze door een duikmasker moeten ademen. Het reddingsteam gelooft dat hen met duikmateriaal naar buiten begeleiden de meest realistische optie is. 

Geen van de 11 tot 16 jaar oude jongens kan echter zwemmen. De reddingswerkers proberen nu zoveel mogelijk water weg te pompen uit de grot zodat de voetballertjes naar buiten kunnen kruipen, maar sowieso zullen ze tijdens korte stukken onder water moeten gaan. Dinsdagavond was er al 120 miljoen liter water weggepompt.

 

‘We moeten snel werken, want tegen vrijdag komt er een storm aan, en als het opnieuw begint te regenen, zal de grot volledig onderlopen ’, waarschuwde Ruengrit Changkwanyuen, een Thaise duiker die deel uitmaakt van het internationale team grotduikers. ‘Dan wordt het bijna onmogelijk om voorraden tot bij hen te krijgen en contact te houden.’

Eerder benadrukte de plaatselijke gouverneur Narongsak Osatanakorn dat er enkel een reddingsoperatie komt als er zekerheid is over de veiligheid van de kinderen. ‘Ze hoeven niet alle dertien tegelijk te gaan. De eerste die klaar is kan vertrekken.’