De spannendste underdogs van Rock Werchter
Rock Werchter. Foto: Koen Bauters

Vier dagen lang verzamelen de meest klinkende namen op Rock Werchter. Trouwe bezoekers weten dat net als op het WK voetbal het niet altijd de grote namen zijn die de spannendste prestaties neerzetten. Wij verwachten bloed, zweet en/of tranen bij deze artiesten.

Kali Uchis

Het lijstje met gastbijdrages op het debuut van Kali Uchis lijkt wel op dat van een Gorillaz-plaat – ze was vorig jaar niet toevallig te horen op Humanz. Bootsy Collins, Kevin Parker, Damon Albarn: ze wilden allemaal maar wat graag met de Colombiaans-Amerikaanse zangeres samenwerken. Dat zorgt voor een gevarieerd geluid dat al heupwiegend zwiept van dancehall tot funk. Met veel charisma zet ze dat sierlijk naar haar hand.

Donderdag 5 juli, 14.30 uur, Klub C

IAMDDB

Diana DeBrito heet ze eigenlijk, en die eerste drie letter zijn gewoon ‘I am’. Zo weet u dat ook weer. DeBrito komt uit Manchester, maar er stroomt Angolees en Portugees bloed door haar aderen. Haar muziek is net zo goed een kluts van r&b, trap en exotische flavours. Haar vader dompelde haar in zijn thuisland Angola onder in de jazz. Haar edgy, urban smoel maakte haar het nieuwe snoepje van de blogosfeer. De BBC zette haar niet voor niets op de derde plaats in zijn Sound of 2018, en met ‘Shade’ scoorde ze al een hitje. En ze weet wie haar moet brengen waar ze moet zijn: ‘Uber, Uber everywhere, yeah/ Take my bitch everywhere.’

Vrijdag 6 juli, 14.15, The Barn

Durand Jones and the Indications

Na het recente, jammerlijke heengaan van Charles ‘The Screaming Eagle of Soul’ Bradley én Sharon Jones, ligt het speelveld van de vintage soul helemaal open. Ja, Lee Fields doet nog mee, en Curtis Harding balanceert op de rand van de vernieuwing. Maar wij zetten ons geld in op Durand Jones, een jonge zanger en saxofonist die gerijpt is in de zuiderse graaslanden van Louisiana. In de muziek die hij met zijn Indications bij elkaar stooft, gloeien de gensters van Stax Records na. Jones’ stem is getaand en soepel tegelijk, de grooves diep en avontuurlijk. Pink een traan weg voor Charles en Sharon, and shake that ass!

Zaterdag 7 juli, 19.50, The Slope

Naaz

We worden overspoeld door jonge meiden die iets avontuurlijks doen met r&b, slaapkamerbeats en exotische vibes, en dan moet je eruit springen. Naaz doet dat. Voluit heet ze Naaz Mohammad, ze is twintig, noemt Rotterdam haar thuisbasis en heeft Koerdische roots. Ze had het niet makkelijk om zich los te wrikken uit haar conservatieve gezin, maar ze beukte zich toch een weg naar de muziek, die ze zelf quirkpop noemt. Het leverde haar met haar debuut-ep Bits of Naaz al miljoenen streams op én een plekje in het voorprogramma van Arcade Fire. Dromerig spul dat op de juiste momenten ook heftig durft te zijn. ‘Just a girl that’s up to something’. Jup, en nog iets goeds ook.

Zondag 8 juli, 13.30, Klub C

Sigrid

De Noorse Sigrid liet zich naar eigen zeggen inspireren door Joni Mitchell en Neil Young. Toch klinkt ze allesbehalve als een oude ziel in een jong lichaam. De 22-jarige schopte het immers tot BBC’s Sound Of 2018, de wedstrijd van de Britse zender die eerder al de carrière van Ellie Goulding, Sam Smith en Years & Years een welgemikte duw in de rug gaf. Of haar toekomst zich ook in arena’s zal afspelen is voorlopig nog koffiedik kijken, maar met singles ‘Don’t kill my vibe’ en ‘High five’ kan ze de talentspotters in Werchter overtuigen van een beloftevolle toekomst.

Zondag 8 juli, 15 uur, Klub C

Nao

De Britse soulzangers Nao kunnen we niet anders omschrijven dan zwoel. Ze zette haar eerste muzikale stappen als achtergrondzangeres voor Kwabs en Jarvis Cocker en schreef later mee aan nummers van Disclosure, Stormzy en Mura Masa. Ondertussen staat ze er helemaal zelf en vindt ze vlotjes aansluiting bij r&b-zangeressen als SZA en IAMDDB. Op Werchter krijgen we mogelijks een voorsmaakje van een tweede album dat er later dit jaar aankomt.

Zondag 8 juli, 16.45 uur, Klub C