Negen tips voor wie geen kaartjes voor Rock Werchter heeft
Young Fathers: eerder dit jaar in de AB, nu op Les Ardentes. Foto: Kristof Vadino

Net zoals er ook buiten Antwerpen en Gent gemeenteraadsverkiezingen zijn, zo vinden er dit weekend ook festivals plaats buiten Werchter. Negen tips voor wie geen kaartjes voor Vlaanderens Grootste kocht.

Eddy De Pretto

Deze Parijse banlieu-poëet verkocht begin dit jaar vlotjes de grote zaal van de Botanique uit en stond ook tijdens Les Nuits voor een uitverkochte tent in het aangrenzende park. Op Les Ardentes komt hij terug om een hattrick te scoren. Denk Brel mét beats.

Les Ardentes, donderdag 5 juli, 15.40 uur, Le Parc

MC50

What’s the yams?’ vroeg Kendrick Lamar zich af op ‘King Kunta’. MC5 wist het in 1968 ook niet, maar de jams, die moesten alvast buiten. Vijftig jaar na het debuutalbum van de rockers uit Detroit trekt gitarist Wayne Kramer onder de noemer MC50 opnieuw de wereld rond. Laat die protopunk een ideale vervanger zijn voor wanneer binnenkort wattenstaafjes verboden worden. Kramer wordt bijgestaan door onder meer gitarist Kim Thayil (Soundgarden) en drummers Matt Cameron (Pearl Jam, Soundgarden) en Brendan Canty (Fugazi). Wie er vrijdagavond echt niet bij kan zijn krijgt begin december een herkansing in Trix.

Sjock, vrijdag 6 juli, 23.05 uur, Main Stage

Ansatz der Maschine

Mathijs Bertel en Alexander Baert spelen zaterdag een thuismatch vlakbij Kortrijk. Het oorspronkelijk tijdelijke project is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een achtkoppige band die momenteel met een speciaal ontworpen surroundshow rondtrekt. Er staan zowel voor, boven als achter het publiek luidsprekers opgesteld. Dat klinkt alsof er rondom u een gedetailleerde geluidsmaquette wordt geschapen met een 3D-printer op een manier die niet enkel indruk maakt op architecten of projectontwikkelaars.

Bos!, zaterdag 7 juli, 17.30 uur

The Weather Station

Wij voorspellen opgetrokken wenkbrauwen met kans op wat plaatselijk traanvocht tijdens het concert van The Weather Station. Onder dat alias bracht de Canadese singer-songwriter Tamara Lindeman vorig jaar haar vierde plaat uit, die onterecht onder de buienradar bleef. Schuilen onder de bomen van Bos! wordt zaterdagavond dan ook warm aanbevolen.

Bos!, zaterdag 7 juli, 19.10 uur

Mind Rays

Op Sjock treden heel wat gevestigde gitaargroepen aan, en de kans is groot dat het Gentse Mind Rays daar over een paar jaar bijgerekend wordt. Het vorig jaar verschenen debuut Nerve endings zorgde niet enkel aan onze zenuwuiteinden voor tintelingen. Zo’n vroege dosis garagerock komt uw prikkelbare zondagmiddaghumeur zeker ten goede.

Sjock, zondag 8 juli, 13.30 uur, Main Stage

Jaydee

In Felix Van Groeningens film Belgica schalde vooral muziek van verschillende projectjes van Stephen en David Dewaele door de boxen. Tot er effectief een dansvloerscène aankomt: dan legt de dj plots ‘Plastic dreams’ van Jaydee op. De Nederlandse dj en producer is er ondertussen al zestig, maar heeft nog steeds een getraind oor voor al wat dansbaar is in de house- en technowereld.

Ostend Beach, zondag 8 juli, 15.30 uur, Dome Stage

Young Fathers

Het Schotse trio Young Fathers wordt zowel door hiphop- als indiefans op lof onthaald, en daar heeft de combinatie van dreigende electronica en de stem van Alloysious Massaquoi veel mee te maken. In 2014 gingen ze aan de haal met de Mercury Prize voor debuutplaat Dead, een album dat ze dit jaar zowaar overtroffen met Cocoa sugar. Tijdens het experimentele BRDCST-festival in de Ancienne Belgique toonden ze dat ze moeiteloos een zaal kunnen platspelen, en vermoedelijk zal er op Les Ardentes eveneens weinig weerstand zijn.

Les Ardentes, zondag 8 juli, 18.30 uur, Wallifornia Beach

Helena Hauff

Brusselse technoclub Fuse organiseert voor de tweede keer een feest onder de Brusselse ring in Anderlecht. Grote klepper is technopionier Jeff Mills, maar wij zijn vooral benieuwd op welke manier onze gewrichten zullen reageren op de Electronic Body Music van Helena Hauff. De Duitse producet ook zelf en bracht enkele geleden nog de ep Qualm / No qualms uit, die sfeervolle ambient koppelt aan de onderkoelde electronica van Anne Clarke. Haar set kan alle richtingen uitgaan, net als onze ledematen. Het uurrooster is nog niet bekend.

XRDS, zondag 8 juli

Leon Parker & Guests

Drummer Leon Parker mepte zich vooral eind jaren negentig subtiel richting bekendheid. Vooral zijn samenwerking met gitarist Charlie Hunter, die te horen was op D’Angelo’s Voodoo, zorgde voor erkenning binnen de jazz-wereld. Hij raakte echter gedesillusioneerd in de muziekindustrie, die tot zijn eigen verbazing zelfs jazz probeerde te vermarkten. Met iets meer jaren in de polsen is hij milder geworden en trekt hij opnieuw de wereld rond in goed gezelschap. Hij brengt een mengeling tussen traditionele jazz maar aarzelt niet om ook zijn lichaam en dat van de muzikanten rondom hem in de strijd te gooien voor een portie body percussion.

Brosella folk & jazz, zondag 8 juli, 21.30 uur, Palm Stage