Twee personen na blootstelling aan ‘onbekende substantie’ opgenomen in Brits ziekenhuis
Foto: AP
De Britse antiterreurpolitie wordt betrokken bij het onderzoek rond de twee personen die in het ziekenhuis zijn beland na te zijn blootgesteld aan een ‘onbekende substantie’. Het duo verkeert in kritieke toestand in het ziekenhuis van Salisbury, waar op 4 maart nog de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vergiftigd.

Hulpdiensten werden zaterdagavond opgeroepen naar een adres in Amesbury, ruim 10 kilometer ten noorden van Salisbury, waar ze een man en een vrouw - beiden in de veertig - bewusteloos aantroffen. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de twee een overdosis heroïne of crack hadden genomen. ‘Verdere tests worden nu uitgevoerd om vast te stellen welke substantie heeft geleid tot het ziek worden van deze patiënten’, luidt het.

De politie van graafschap Wiltshire beschouwt het voorval als een ‘ernstig incident’. Verscheidene plekken in en rond Amesbury en Salisbury, waarvan vermoed wordt dat het duo er recentelijk geweest is, zijn uit voorzorg afgezet. De politieaanwezigheid wordt opgekrikt en de Britse antiterreurpolitie is intussen ook bij het onderzoek betrokken.

‘In deze fase is nog niet duidelijk of er een misdaad is gepleegd’, benadrukt de politie. Ze wijst erop dat ze blijft openstaan voor alle mogelijke pistes en vraagt iedereen die nuttige informatie heeft om contact op te nemen.

Skripal-affaire

In Salisbury werd op 4 maart de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal samen met zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bank. Uit onderzoek bleek dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelheid van het dodelijke zenuwgif novitsjok. De Britse autoriteiten stelden Rusland verantwoordelijk voor de aanval.

De Skripal-affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het Westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in Europa, maar ook onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Australië werden het land uitgezet, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Joelia Skirpal mocht uiteindelijk op 10 april het ziekenhuis verlaten. Haar vader werd op 18 mei naar huis gezonden.