Chileense kompel troost Thaise voetballertjes: 'Wij, volwassen mannen, huilden ook'
Maandag konden duikers de eerste beelden maken van de jongens en hun coach. Foto: EPA-EFE

De Thaise voetballertjes die al 12 dagen vastzitten in een grot, moeten zich vooral proberen te concentreren op hun bevrijding. Dat is de raad van Omar Reygadas, die in 2010 samen met 32 andere mijn werkers 69 dagen vastzat in een Chileense mijn.

‘Het is verschrikkelijk voor hen, ze zijn nog zo jong, maar ik geloof dat jongens met veel kracht dit zullen kunnen verwerken als ze eruit geraken.’ Dat zijn de bemoedigende woorden van de Chileense mijnwerker Omar Reygadas voor de 12 Thaise voetballertjes en hun coach, die sinds vorige zaterdag vastzitten in de ondergelopen grot van Tham Luang Nang Non.

Reygadas weet waarover hij het heeft. In 2010 zat hij samen met 32 collega’s 69 dagen vast in een mijn zo’n 700 meter onder de Chileense Atacama-woestijn. Hij vindt het moeilijk om advies te geven aan de jongetjes, maar ‘ze moeten proberen om alleen te denken aan hun bevrijding en de hereniging met hun families’.

 

Duikers konden de jongens maandag bereiken, maar het zal nog een tijd duren - de schattingen variëren van dagen tot maanden - tot ze de grot kunnen verlaten. Mogelijk moeten ze daarvoor zelf (leren) duiken. Tot dat moment is er volgens Reygadas een sleutelrol weggelegd voor de 25-jarige coach van de jongens, om hun moraal hoog te houden. Bij de mijnwerkers werd er veel gebeden, maar ook humor was belangrijk op momenten dat ze het geloof in hun redding verloren.

‘Ze moeten zich niet schamen om bang te zijn’, geeft de Chileense mijnwerker de jongens nog mee. ‘Wij waren ook bang. Onze tranen vloeiden ook. Zelfs wij, volwassen mannen, weenden.’