Topvrouw op Radio 1 ‘is geen discriminatie’
‘De ochtend’-presentator Dennis van den Buijs. Foto: rr

De hele zomer lang nodigt het Radio 1-programma De ochtend tussen acht en negen uur een ‘topvrouw’ uit als zomergast.

Die rubriek, waarin afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs de spits afbeet, lokt een paar kritische bedenkingen uit van mannen die zich afvragen of vrouwen wel gebaat zijn bij dit soort positieve discriminatie.

Volgens woordvoerder Hans Van Goethem is de rubriek op Radio 1 ‘eerder een positieve keuze dan een vorm van discriminatie’: ‘In de rest van het programma en in andere programma’s komen mannen en vrouwen gelijkwaardig aan bod. Dit is een rubriek met vrouwen uit heel diverse hoeken. Tijdens het jaar doen we ook veel moeite om vrouwelijke experten en wetenschappers aan het woord te laten, maar dat is gewoon een kwestie van gelijkwaardigheid.’

Op Twitter reageerde presentator Dennis van den Buijs van De ochtend ook op de kritiek, die volgens hem kant noch wal raakt: ‘Iets met spijkers en laag water. Heb het even nageteld. Vanmorgen 6 mannen te gast in #deochtend. Tussen 8u15 tot 8u45 staat een vrouw een halfuur centraal. Et alors? Dus verre van “alleen vrouwen”’.