Duitse coalitietop beëindigt overleg over migratie zonder besluiten
Foto: Arne Immanuel Bänsch/dpa

De top van de Duitse coalitieregering rond bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft dinsdagavond het overleg over het migratiecompromis verdaagd. De gesprekken eindigden na ongeveer tweeënhalf uur zonder besluiten. Donderdagavond komen ze opnieuw samen.

SPD-voorzitster Andrea Nahles zei na de vergadering dat tijdens de consultatieronde over de hele problematiek vooruitgang werd geboekt.

Vicekanselier en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) toonde zich vast overtuigd dat de coalitie tot goede, pragmatische en wettelijk correcte regelingen zal komen. ‘Alles is nog in beweging en we hebben nog wat tijd nodig om alles in kannen en kruiken te gieten’, zei hij. ‘Met een politieke beschouwing is het niet afgelopen’.

Bij het overleg ging het er onder andere over de plannen om asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn, onder te brengen in transitcentra aan de Duits-Oostenrijkse grens. Vanuit die centra zouden die asielzoekers meteen teruggestuurd worden naar de EU-landen in kwestie.