Terzake gezien gisteren? Dan bent u redelijk uniek
Ter zake gisteren Foto: vrt

Maandagavond was u waarschijnlijk naar de wedstrijd van de Rode Duivels aan het kijken. Het duidingsprogramma Terzake, dat op hetzelfde moment werd uitgezonden op Canvas, kreeg daardoor opvallend minder kijkers. Vrijdag wordt het nog moeilijker voor Terzake om te concurreren met de Rode Duivels.

Meer dan 2 miljoen mensen keken gisteren naar België-Japan. Daarmee is die thriller de op twee na meest bekeken wereldbekermatch ooit. Het programma Terzake, dat terzelfder tijd werd uitgezonden op Canvas, noteerde daardoor een forse daling in de kijkcijfers: in plaats van de normale 200.000 tot 250.000 kijkers, stemden nu maar zo'n 60.000 kijkers af op het programma.

‘We voelen de wereldbeker inderdaad heel erg’, zegt Dieter Ceustermans, eindredacteur van Terzake. ‘Als je ziet dat 82 procent van de Vlamingen die voor de televisie zitten afstemmen op de Rode Duivels, ja dan leeft dat bij iedereen uiteraard’, vult Hans Van Goethem aan, de woordvoerder van de VRT.

Bart De Wever

Opmerkelijk was dat er maandagavond uitsluitend Nederlandse gasten waren uitgenodigd op Terzake, maar dat was geheel toevallig volgens Ceustermans. ‘Tot nu toe hebben we het nog niet meegemaakt dat iemand zei dat hij of zij niet naar de studio kon komen omdat de Rode Duivels speelden.’

N-VA-voorzitter Bart De Wever was de enige die een uitnodiging van Terzake voor de uitzending van maandag heeft afgewezen. ‘Maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat hij niet gekomen is omwille van de Rode Duivels’, zegt Ceustermans.

‘Dubbele pech’

Ook op vrijdag zal Terzake op hetzelfde moment worden uitgezonden als de wedstrijd van de Rode Duivels. Dan spelen ze hun kwartfinale tegen Brazilië, een van de topfavorieten. Gaat Terzake wel studiogasten vinden? ‘Vrijdag is sowieso een moeilijkere dag om mensen te overtuigen om in de studio te komen zitten’, zeggen de programmamakers. En kijkers? ‘We gaan zeker proberen een mooie uitzending te maken, maar als mensen niet willen kijken, dan gaan ze niet kijken natuurlijk’, zegt Ceustermans.