Europees Parlement gaat alle stagiairs betalen
Het Europees Parlement (archiefbeeld). Foto: EPA-EFE

Europarlementsleden mogen stagiairs niet langer onbetaald laten werken. Dat heeft het bureau van het Europees Parlement beslist. Iets minder dan 10 procent van de stagiairs zou geen loon krijgen.

Het bureau van het Europees Parlement (de voorzitter en vicevoorzitters) besliste maandagavond over een hervorming van de interne regels voor stages bij Europarlementsleden. Daardoor worden stagiairs in de toekomst door het Parlement zelf aangenomen. Ze krijgen dan ook allemaal de voorwaarden die nu al gelden binnen het Robert Schuman-programma voor universitaire stagiairs, wat erop neerkomt dat ze een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk.

Het European Youth Forum, dat de Europese jongerenorganisaties verzamelt, reageert tevreden. ‘Dit is opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen discriminatie binnen de EU. Jongeren zullen niet langer gebruikt worden als goedkope werkkrachten.’

Het Forum haalt een studie aan uit 2017 waaruit bleek dat een kwart van de stagiairs bij Europarlementsleden minder dan 600 euro per maand verdienen. 8 procent wordt helemaal niet betaald.