Elzasser zuurkool is niet zomaar zuurkool
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Elzasser zuurkool heeft dinsdag het label van beschermde geografische aanduiding gekregen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Het betekent een erkenning voor een culinaire traditie, die in de regio in het oosten van Frankrijk al sinds de Middeleeuwen bestaat. De traditie werd van generatie op generatie doorgegeven.

Het label ‘Choucroute d’Alsace’ is voortaan voorbehouden aan lokale producenten die een reeks verplichtingen om van witte kool zuurkool te maken, nauwgezet volgen.

Recept

Zuurkool is gesneden wittekool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Al in de Middeleeuwen maakte de natuurlijke fermentatie het mogelijk om de kool langer te bewaren.

‘Choucroute’, eigenlijk een Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse Sürkrüt, werd in de 19de eeuw ook populair buiten de Elzas en werd in restaurants in Parijs geserveerd met verschillende soorten varkensvlees (‘choucroute garnie’).

Veel dorpen in de Elzas organiseren nog elk jaar in de herfst hun ‘zuurkoolfeesten’.