Oostenrijk wil een medewerker van de Iraanse ambassade in Wenen de diplomatieke status ontnemen omdat hij betrokken zou zijn bij het plannen van een aanslag.

De Iraanse ambassadeur werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Wenen. ‘We hebben de zendende staat verzocht de onschendbaarheid van de Iraanse diplomaat op te heffen’, aldus een woordvoerder. De diplomaat ‘wordt binnen 48 uur de diplomatieke status ontnomen op grond van het voorliggen van een aanhoudingsbevel’.

Oostenrijk neemt de maatregelen nadat bekend raakte dat dit weekend een aanslag op een congres van Iraanse oppositieleden verijdeld werd. De Belgische Staatsveiligheid onderschepte dit weekend een auto met een gebruiksklare bom aan boord. Een koppel uit Wilrijk met de Belgische nationaliteit maar van Iraanse afkomst, werd door de speciale eenheden van de politie onderschept in Sint-Pieters-Woluwe. Ze viseerden de jaarlijkse bijeenkomst van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK) in Villepinte, bij Parijs.

Speurders pakten dit weekend ook een Iraanse diplomaat van de ambassade in Wenen op in Duitsland. Assodollah A. (47) zou lid zijn van de Iraanse geheime dienst MOIS. Hij zou de hele operatie in Parijs mee op het getouw gezet hebben. Hij zou ook de springstof geleverd hebben die in de auto van het koppel, Amir en Nasimeh, gevonden werd.

Bezoek

De oppositionele Nationale Raad van Verzet van Iran (NVRI) eiste wegens de beschuldigingen tegen de diplomaat dat het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Wenen zou worden afgelast. ‘In zo’n situatie zou de voor 4 juli geplande ontvangst van Rohani in Oostenrijk een schandvlek op de democratie en mensenrechten zijn, en terrorisme en misdaad aanmoedigen’, klonk het.

Rohani was dinsdag voor politieke gesprekken in Zwitserland. Hij wil het nucleaire akkoord waar de Verenigde Staten tegen zijn, redden en economische samenwerking met Teheran bepleiten.