Er wordt een reddingspakket met zuurstofflessen en duikmateriaal gebracht naar de Thaise jongens die vastzitten in een grot. Dat melden de Navy Seals daar, die pas starten met een reddingsoperatie als het team voldoende aangesterkt is. Eerder werd bericht dat de voetballertjes mogelijk nog maanden in de grot moeten blijven.

Er wordt geprobeerd om de twaalf voetbalspelertjes en hun coach, die maandag gelokaliseerd werden in de grot waar ze al tien dagen vastzitten, naar buiten te krijgen zodat dokters hen kunnen onderzoeken. Dat hebben de Thaise Navy Seals gemeld in een update. Dat zal echter pas gebeuren als de kinderen en hun coach voldoende aangesterkt zijn. Mogelijk moeten de jongens bij de reddingsactie zelf zwemmen en duiken.

De Seals werken op dit moment samen men het internationale reddingsteam aan een reddingsplan. Er werd wel al een ondergronds hoofdkwartier ingericht met duikmateriaal, zuurstofflessen, medisch materiaal en voedsel. Dat wordt volgens de Seals allemaal naar de spelertjes en hun coach gestuurd.

Eerder werd al bekend dat voedselpakketten voor vier maanden naar de jongens gestuurd zouden worden. De berichten dat de dertien effectief nog zo lang in de grot moeten blijven, noemde de gouverneur eerder ‘belachelijk’. ‘Maar ik kan niet zeggen wanneer ze gered zullen worden’. ‘Onze prioriteit is de gezondheid van de groep. Het water trekt geleidelijk terug maar we willen het (de grot) eerst droog hebben voor ze eruit kunnen.’

Coach aangeklaagd?

De Thaise politie zou volgens Sky News naar de 25-jarige coach een onderzoek gestart zijn. De man zou mogelijk vervolgd kunnen worden omdat hij de jongetjes de grot in leidde. Ze werden daar drie kilometer diep teruggevonden.

De twaalf spelertjes van een plaatselijke voetbalploeg, tussen elf en zestien jaar oud, en hun coach trokken vorige zaterdag de grot van Tham Luang Nang Non in, in het noordelijke Chiang Rai. Een flinke regenbui, zoals er tijdens het moessonseizoen regelmatig plaatsvinden, deed het waterpeil zo snel stijgen dat ze niet meer weg konden.