Meer vrijheid voor hotelsector
Matthias De Caluwé (r) van Horeca Vlaanderen is blij met het initiatief van minister Peeters (l). Foto: Photo News

Hotels krijgen binnenkort meer vrijheid om zelf hun prijs te bepalen.

Het wetsontwerp van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) dat de greep van websites zoals Booking.com op de hotelsector moet verminderen, is vandaag goedgekeurd in de parlementaire commissie. Het zal voortaan verboden worden om een pariteitsclausule te eisen. Zo’n clausule bepaalt dat hotels hun kamers niet onder de prijs mogen aanbieden die Booking.com afficheert. ‘Dit betekent dat de hotelsector meer vrijheid krijgt en het geeft de consument meer opties wanneer hij zoekt naar de juiste kamer voor de juiste prijs’, aldus Peeters. Het principevoorstel werd in november al goedgekeurd door de ministerraad.

Peeters: ‘Hoteliers moeten hun prijzen vrij kunnen bepalen. Het kan niet dat boekingssites eenzijdig aan hoteliers een verbod opleggen om elders een andere prijs te afficheren.’ De hotelsector is blij met de wet. ‘Dit geeft ons meer zuurstof en vrijheid’, aldus Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen.

Horeca Vlaanderen trok in mei vorig jaar aan de alarmbel over de tactieken van enkele grote en machtige boekingwebsites, zoals Booking.com. Hotels die op deze websites staan, mogen nergens anders hun kamers tegen een lagere prijs aanbieden. ‘Marktverstorend,’ aldus de horecafederatie, ‘waardoor klanten niet altijd recht hebben op de laagste prijs.’ Hotels stonden in een zwakke onderhandelingspositie, doordat Booking.com voor hotels erg belangrijk is geworden om klanten aan te trekken. Wie beslist om niet met de site in zee te gaan, mist een belangrijk kanaal om klanten te rekruteren.