VBO: economische dip is tijdelijk
VBO-topman Pieter Timmermans.

De Belgische werkgevers denken dat de economie een adempauze neemt.

De afbrokkelende conjunctuur is niet het begin van een algemene neergang. De dip is slechts tijdelijk van aard. Dat denkt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De organisatie gaat er zelfs van uit dat de economie dit jaar nog wat sneller zal groeien dan vorig jaar. Het cijfer zou uitkomen op 1,75 procent, tegenover 1,7 procent vorig jaar. Voor 2019 stelt het VBO een groeicijfer van 1,8 procent in het vooruitzicht.

Daarmee tonen de werkgevers zich een stuk optimistischer dan andere economische onderzoekers. De Nationale Bank heeft nog maar een paar weken geleden zijn vooruitzichten teruggeschroefd naar 1,5 procent voor dit en volgend jaar. De vertraging van het eerste kwartaal zet zich voort in het tweede kwartaal, meende gouverneur Jan Smets toen. En herstel in de tweede jaarhelft noemde hij onzeker. KBC voorspelde eerder al dat er niet meer dan 1,6 procent groei in zit voor dit jaar.

Maar VBO-topman Pieter Timmermans blijft optimistisch. ‘De Belgische economie bevindt zich structureel op een opwaarts groeipad’, zegt hij. De Belgische bedrijven blijven er dus vertrouwen in hebben dat de economie blijft doorstomen.