Rutte had 'eerlijk en stevig gesprek' met Trump
Rutte maakt kennis met de handdruk van Trump Foto: EPA-EFE
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft met de Amerikaanse president Donald Trump een 'eerlijk en stevig' gesprek gehad over onder meer het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Rutte heeft erop aangedrongen dat beide partijen nadenken hoe ze escalatie kunnen voorkomen. Ook 'Amerika zal daar verder over nadenken', aldus de premier. Het was het eerste bezoek van Rutte aan Trump.

Rutte sneed eerst de ramp aan met vlucht MH17, vertelde de premier na afloop van zijn eerste bezoek aan Trump in het Witte Huis. Hij heeft de VS 'zeer bedankt' voor de consequente steun bij het onderzoek naar de toedracht. Nederland had de Amerikanen op dit punt niets te vragen, 'want Amerika doet al alles wat wij vragen'.

Die eensgezindheid ontbrak bij de bespreking van de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de EU. Toen was de toon 'open en stevig bij tijd en wijle'. Maar 'dat hoort ook zo', want zo gaat dat volgens Rutte in een familierelatie. Toen Trump stelde dat het ook 'positief' zou zijn als de VS en de EU er niet samen uitkomen, greep Rutte dan ook meteen in. 'Want dat vind ik een onverstandige uitspraak.'

Het gesprek verliep niettemin 'met respect', aldus Rutte. De premier hamerde erop dat het ook 'veel zinvoller is dat we samen kijken wat we op dit punt kunnen doen ten aanzien van China'.

Rutte wil niet zeggen of hij het heeft opgenomen voor de EU, die volgens Trump zou zijn opgericht om van de VS te profiteren. Trump zou de premier in ieder geval niet hebben aangeboden om afscheid te nemen van de EU en een apart handelsakkoord met de VS te sluiten. Dat overkwam volgens The Washington Post de Fransen eerder wel.

Rutte had 'eerlijk en stevig gesprek' met Trump
Foto: EPA-EFE
Rutte had 'eerlijk en stevig gesprek' met Trump
Foto: REUTERS