‘Verijdelde aanslag is tactische zet om Iran schade te berokkenen’
Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif Foto: AFP

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn twijfels over de verijdelde aanslag op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK in Frankrijk. Hij noemde de affaire een ‘tactische zet’ om Iran schade te berokkenen.

Bij een verijdelde aanslag in Parijs zou een conferentie in Villepinte geviseerd zijn, waar 25.000 mensen verwacht werden, georganiseerd door de Iraanse oppositiepartij MEK (les Moudjahidines du Peuple Iranien). Die is sinds 1981 verboden in Iran.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif heeft op Twitter zijn twijfels geuit: ‘Hoe handig: net als wij een presidentieel bezoek aan Europa starten (naar Zwitserland en Oostenrijk, red.), wordt een zogezegde Iraanse operatie blootgelegd en worden twee Iraniërs opgepakt.’

De minister noemde het incident en de link met Iran bedenkelijk. Toch is Iran bereid om met de bevoegde autoriteiten samen te werken, aldus Sarif, die toevoegt dat ‘Iran ondubbelzinnig elke vorm van geweld en terreur veroordeelt’.

De MEK werd in de jaren zestig opgericht door linkse studenten en gediplomeerden die zich tegen de prowesterse sjah verzetten en een synthese van islam en marxisme nastreefden. Ze steunden de omwenteling tegen de sjah in 1979 maar kwamen zeer snel in botsing met de nieuwe leider, de ayatollah Khomeini, die hun leiders executeerde. De leiding woont nu in Frankrijk.

‘Iraanse regering heeft aanzet gegeven’

De Iraanse opposanten van de Nationale Verzetsraad van Iran (NCRI), dat nauwe banden heeft met de MEK, hadden de regering ervan beschuldigd de aanzet te hebben gegeven voor het plan voor de aanslag.

‘Het complot van de terroristische dictatuur die aan de macht is in Iran, om een aanslag te plegen tegen de grote bijeenkomst van het Iraanse verzet in Villepinte, is verijdeld’, meldt de NCRI maandag in een mededeling aan AFP.

Belgisch koppel aangehouden

Het federaal parket verklaarde maandag dat twee Belgen van Iraanse afkomst werden opgepakt . De twee uit Wilrijk werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

In Duitsland werd in hetzelfde dossier een Iraanse diplomaat opgepakt, wat de oppositie dan weer doet vermoeden dat Iran betrokken is bij de poging tot aanslag.

En ook in Frankrijk werden zaterdag al drie mensen opgepakt omdat ze mogelijk banden zouden hebben met het Belgische koppel. Twee van hen werden maandagavond weer vrijgelaten.