Franse topgangster kon ontsnappen dankzij drones
Foto: EPA-EFE

De bende die de Franse topgangster Redoine Faïd zondag hielp ontsnappen uit de gevangenis van Réau, heeft waarschijnlijk drones gebruikt om de ontsnapping voor te bereiden.

Volgens de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet is er weinig twijfel dat de bende drones heeft ingezet om de ontsnapping van Faïd voor te bereiden. Nadat zondagochtend een helikopter was geland op de binnenplaats, braken twee gewapende mannen binnen in de gevangenis om Faïd op te pikken uit de bezoekersruimte. De hele operatie duurde slechts enkele minuten, en er vielen geen gewonden.

‘Het is een uitzonderlijke ontsnapping die duidelijk een zeer nauwkeurige voorbereiding vroeg, aangezien zowel een helikopter, drie mensen en een gegijzelde helikopterpiloot nodig waren’, zei Belloubet maandag in een verklaring. Volgens haar werden de voorbije maanden regelmatig drones gesignaleerd in de buurt van de gevangenis van Réau.

Klopjacht

De minister vraagt ook dat het gevangenissysteem in Frankrijk onmiddellijk wordt onderzocht op zwakke plekken. Het is de tweede keer op vijf jaar tijd dat Faïd wist te ontsnappen uit een Franse gevangenis. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis van Séquedin in 2013 kon hij zes weken uit handen van het gerecht blijven. Belloubet heeft er vertrouwen in dat Faïd ook nu zal worden gevonden. Bijna 3.000 agenten zijn op zoek naar hem.

De 46-jarige Frans-Algerijnse ‘ontsnappingskoning’ zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit. Hij leidde in de jaren negentig een bende die gewapende overvallen organiseerde in en rond Parijs en zei dat Hollywoodfilms zoals Scarface hem daartoe hadden geïnspireerd. In 2009 schreef hij zelfs een boek over zijn crimineel verleden.

Medegevangenen konden de ontsnapping van Faïd filmen: