Toch geen algemene toelating hoofddoeken in Gentse stadsscholen
Foto: Joost De Bock

Gentse stadsscholen zullen dan toch niet vanaf 1 september de hoofddoek in regel toestaan. Het nieuwe reglement dat scholen zou verplichten om het religieuze symbool toe te laten, tenzij ze een verbod kunnen argumenteren, wordt ingetrokken na felle kritiek van meerderheidspartij Open VLD. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere betreurt het ‘gepolariseerde klimaat’ rond de kwestie en belooft verder overleg.

Decruynaere wees op de nood aan een nieuw reglement na een uitspraak van de Tongerse rechtbank in een proces van enkele Maasmechelse moslima's tegen het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Maar de algemene richtlijn kreeg felle kritiek van coalitiepartner Open VLD, die wijst op de beroepsmogelijkheid in die zaak en vroeg om bijkomend overleg binnen het schepencollege. Dat komt er dus.

'We gaan de situatie school per school analyseren en bespreken. Dat betekent dat op sommige scholen de hoofddoek kan, op andere niet', verduidelijk Decruynaere.

'We zullen ook in overleg gaan met het LOP en de schoolbesturen', zegt de schepen. Die voegt eraan toe dat de schoolreglementen van alle Gentse stedelijke scholen individueel bekeken zullen worden. 'Acute juridische lacunes worden opgevuld, in het belang van zowel de leerlingen als de schoolteams.'

Maar de algemene richtlijn vanaf 1 september komt er dus niet. Open VLD-schepen Sofie Bracke reageert tevreden na het overleg maandagmiddag. 'De heisa die is ontstaan, bewijst ten overvloede dat het debat over de plaats van religie in de publieke ruimte maatschappelijk zeer gevoelig ligt. Een omzichtige aanpak en communicatie zijn dus nodig.'

Het Gentse stadsbestuur kwam maandagmiddag bijeen over de kwestie en beslist om het dossier in de schoot van het college te behandelen.