'N-VA wist van ontmoeting tussen Michel en ouders Mawda'
Op 21 mei ontving premier Michel de ouders van Mawda. Foto: Photo News

‘Alle partijen, ook N-VA, wisten dat de premier de ouders van de overleden Mawda zou ontvangen.' Dat valt in regeringskringen te vernemen na de kritiek vanuit N-VA op die ontmoeting.

VTM pakte vanavond uit met een gelekte nota over het partijbestuur van de N-VA eind mei. Op dat intern overleg toonde voorzitter Bart De Wever zich erg kritisch tegenover premier Michel in de zaak rond de overleden kleuter Mawda. ‘Premier Charles Michel heeft de ouders van Mawda in een slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader toen hij hen ontving,’ vond De Wever op dat intern overleg.

Even terug naar begin mei. Toen overleed het tweejarige Koerdische meisje Mawda, dat samen met haar ouders op de vlucht was, door een politiekogel. In alle uithoeken in ons land reageerden mensen geschokt.

N-VA-voorzitter Bart De Wever oogstte in die periode kritiek door ook te wijzen op de verantwoordelijkheid van de ouders. ‘Je moet – hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig – de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen', zei De Wever toen aan VTM. ‘Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.’

'Gevoelloos'

Over die uitspraak werd intern gedebatteerd door de N-VA. Volgens de aan VTM gelekte nota vonden onder meer Kamervoorzitter Siegfried Bracke en fractieleider Peter De Roover destijds dat De Wever toen te hard had gecommuniceerd. Daardoor zou de partij overkomen als 'gevoelloos' vonden beide tenoren. Het is tijdens die discussie dat De Wever, volgens VTM, heeft uitgehaald naar de premier.

Na de dood van Mawda heeft premier Charles Michel haar ouders ontvangen voor een gesprek. Dat had hij beter niet gedaan, vond Bart De Wever destijds. ‘De premier heeft de ouders ontvangen en heeft daarover gecommuniceerd. Hij heeft op die manier de ouders in een pure slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader’, zei De Wever op het partijbestuur van eind mei.

‘De premier laat ons geen nieuw beleid op vlak van migratie uitoefenen’, voegde De Wever daar toen nog aan toe. De consequente lijn die N-VA voert op het gebied van migratie moet worden aangehouden, klonk het nog. ‘Van een permanente verblijfsvergunning (voor de ouders) kan geen sprake zijn’, vulde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan, nog steeds volgens de gelekte nota aan VTM.

'N-VA wist hiervan'

Gevraagd naar een reactie, houdt premier Michel het bij ‘geen commentaar’. In regeringskringen valt evenwel te horen dat alle coalitiepartners wisten dat de premier de ouders zou ontvangen. Ook N-VA was geïnformeerd, luidt het. Het was daarbij enkel de bedoeling om medeleven te betuigen en de ouders ervan te overtuigen dat het onderzoek naar Mawda's dood in alle onafhankelijkheid zou gebeuren, klinkt het nog. Tot slot wijzen onze bronnen erop dat premier Michel ook contact gehad heeft met de betrokken politiedienstern om hen te steunen.

Zo verwonderlijk is het natuurlijk niet dat de N-VA en de MR niet altijd op dezelfde lijn zitten als het over asiel en migratie gaat. Denk maar aan de recente Europese onderhandelingen over de aanpak van het migratieprobleem. N-VA noemt de Europese beslissingen van donderdagnacht een eerste goede stap maar onvoldoende.

N-VA wil bijvoorbeeld wie illegaal de oversteek maakt het recht op verblijf in Europa ontzeggen. Met dat standpunt zijn de coalitiepartners, waaronder dus de MR, het niet eens.