Nederlanders woest om massaal uitvallende televisietoestellen bij beslissende penalty
En toen viel de televisie uit... Foto: AFP

Het spannende slot van de WK-wedstrijd tussen Kroatië en Denemarken zorgde in Nederland voor heel wat frustratie. Net toen de Kroaat Rakitic aanlegde om de beslissende strafschop te nemen, sprong de televisie bij tal van abonnees van telecomprovider KPN op zwart.

De wedstrijd tussen Kroatië en Denemarken kende verlengingen en penalty’s, en duurde daardoor stukken langer dan in eerste instantie gepland. Daardoor dacht de decoder van KPN dat de voetbalwedstrijd was afgelopen, en het daaropvolgende programma al begonnen was, nog voor er een winnaar was.

Aangezien dat volgende programma een dramaserie was die volgens de programmagids alleen bekeken mocht worden door kinderen van twaalf jaar en ouder, sprong het televisiescherm op zwart bij alle abonnees die het kinderslot nog hadden ingeschakeld. Dat kinderslot belet dat tv-programma’s worden bekeken die niet voor kinderen geschikt zijn, en staat standaard ingeschakeld.

Om dat slot te ontgrendelen is een pincode nodig, maar blijkbaar kende lang niet iedereen die uit het hoofd. Waardoor ze de beslissende penalty van Rakitic misten.

Getroffen KPN-abonnees uitten hun onvrede niet alleen op Twitter, ook de klantendienst van het bedrijf wordt volgens de NOS al de hele dag overrompeld door ontevreden voetbalfans. KPN spreekt tegen de Nederlandse publieke omroep van ‘een beroerde timing’ en biedt zijn excuses aan. Het belooft bovendien er de komende wedstrijden alles aan te doen om te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.