Dit jaar al meer dan 1.000 migranten vanuit Libië verdronken in de Middellandse Zee
Migranten worden gered in de buurt van de Libische kust. Foto: REUTERS

Al meer dan 1.000 migranten die Europa probeerden te bereiken vanuit Libië zijn dit jaar verdronken op de Middellandse Zee. ‘Mensensmokkelaars profiteren van wanhopige migranten.’

Meer dan 1.000 migranten die dit jaar vanuit Libië probeerden over te steken naar Europa hebben hun tocht niet overleefd, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

‘Het stijgende aantal doden voor de Libische kust is alarmerend’, zegt Othman Belbeisi, die de operaties van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Libië leidt. ‘Mensensmokkelaars profiteren van wanhopige migranten in afwachting van verdere maatregelen tegen de vluchtroutes op de Middellandse Zee door Europa.’

De afgelopen dagen heeft de Libische kustwacht honderden migranten opgepikt op de Middellandse Zee.

Maar voor meer dan 100 van hen kwam vrijdag alle hulp te laat toen hun rubberboot zonk voor de Libische kust. Ook zondag zijn 63 mensen vermist nadat hun boot zonk ter hoogte van de Libische hoofdstad Tripoli.

Libië

Libië is het belangrijkste vertrekpunt voor migranten die Europa via de Middellandse Zee willen bereiken. Sinds de val van de Libische leider Moammar Kadhafi in 2011 is de situatie in het Noord-Afrikaanse land erg chaotisch.