Door werken blijft de Leopold II-tunnel een hele zomer dicht. Een zaligheid. Want terwijl die arme automobilisten uren in de file zullen staan, is de omgeving herschapen in een fietsparadijs. Dat blijkt uit de video hierboven.

De Keizer Karellaan in Brussel staat op z’n eentje symbool voor alles waar het op het vlak van fietsbeleid in onze hoofdstad de afgelopen jaren verkeerd is gelopen. Een brede verkeersas met wel vijf rijvakken voor voertuigen (twee in elke rijrichting voor auto’s en een aparte rijstrook voor bussen), maar nergens zelfs maar een miserabel fietspadje dat de fietsers scheidt van het voorbijrazende verkeer.

Op de rechterrijstrook staan er vaker wel dan niet auto’s dubbel geparkeerd, waardoor je als zwakke weggebruiker gedwongen wordt naar het midden van de straat uit te wijken. Een hel voor fietsers.

Tot nu. Sinds zaterdagavond tien uur is de Leopold II-tunnel, waardoor dagelijks tachtigduizend auto’s zich een weg laveren van de Keizer Karellaan naar hartje Brussel, voor alle verkeer gesloten. Nog tot eind augustus blijft hij volledig dicht voor renovatiewerken. Een hel voor automobilisten. Maar wat een feest voor fietsers. Sinds de start van de werken is een volledige rijstrook op die Keizer Karellaan voor hen gereserveerd, en dat in beide richtingen.