Primeur: bedreigde laaglandgorilla Zoo van Antwerpen is drachtig
Mayani verwacht het eerste jong van haar soort op Belgisch grondgebied. Foto: jonas verhulst

In de Zoo van Antwerpen is een westelijke laaglandgorilla drachtig. Het jong, dat eind december verwacht wordt, zal de eerste westelijke laaglandgorilla (een bedreigde soort) zijn die in België geboren wordt.

Goed nieuws uit de Zoo van Antwerpen: er is een gorillajong op komst. De westelijke laaglandgorilla Mayani is zwanger en verwacht eind december haar jong. Het is een primeur voor België, aangezien het de eerste westelijke laaglandgorilla zal zijn die in ons land geboren wordt. Bovendien gaat het om een bedreigde gorillasoort, waarvan er in de natuur nog maar 90.000 leven. ‘Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom’, laat de dierentuin weten in een persbericht. De Zoo draagt op die manier bij aan het kweekprogramma van de soort.

37 weken zwanger

De gorilla’s wonen nog maar sinds vorig jaar in de mensapenvallei in de dierentuin en Mayani (17) is het eerste vrouwtje van de groep dat zwanger mocht worden. Verzorgster Julie reageert in het persbericht: ‘Ongelooflijk! Ik ben dolgelukkig! Nu is het spannend uitkijken naar de geboorte van de gorillababy eind december. Ik hoop zo dat alles goed verloopt.’

Gorilla’s hebben een vergelijkbare cyclus als de mens. Ze zijn enkele dagen per maand vruchtbaar. Ook de dracht van een gorilla benadert die van de mens met bijna 37 weken. De geboorte in de Zoo van Antwerpen zal gewoon in de groep plaatsvinden, net als in de natuur.

Westelijke gorilla’s planten zich, in vergelijking met hun oostelijke soortgenoten, traag voort. Ze raken pas op latere leeftijd zwanger en wachten ook langer, gemiddeld vijf jaar, om zich opnieuw voort te planten nadat ze een jong hebben gekregen.

Bedreigde diersoort

De westelijke laaglandgorilla kent een grote geografische spreiding van zo’n 700.000 km² en komt vooral voor in Congo, maar ook in Gabon, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Angola en Equatoriaal-Guinea. De populatie neemt jaarlijks af, voornamelijk door toedoen van stropers. De tweede oorzaak van de bedreiging zijn besmettelijke ziektes, met als voornaamste boosdoener het ebolavirus. Daarnaast lijdt de gorilla habitatverlies, onder andere door de aanleg van plantages voor palmolie. Tot slot zit ook de klimaatverandering er voor iets tussen, omdat de stijging van de temperaturen en een verminderde neerslag het ecosysteem van het tropisch regenwoud negatief kunnen beïnvloeden.

‘Beroemde’ gorillavader

De vader van het toekomstige jong is de zilverrug Matadi, ook een westelijke laaglandgorilla. Hij is het boegbeeld van het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, het internationale congrescentrum van de Zoo van Antwerpen, en geniet internationale bekendheid. Zo helpt hij het wetenschappelijke werk van de dierentuin internationaal te promoten. Bovendien schenkt hij namens het FMCCA 25.000 euro aan zijn soortgenoten in Nationaal Park Virunga in Congo. ‘De berggorilla’s daar worden ernstig bedreigd door stropers en de Belgische prins Emmanuel de Merode beschermt hen. Met het geld van Matadi kan de prins een jaar lang een wachtpost met rangers inrichten en bemannen ter bescherming van de broers en zussen van Matadi’, aldus de Zoo van Antwerpen.

Daarnaast onderzoeken wetenschappers van de Zoo de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen in Kameroen. Het team onderzoekt en beschermt er de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen, zoals het aanplanten van cacaoplantages, en alternatieve voedselbronnen, zoals visvijvers. Zo hoeven ze niet op jacht te gaan naar het zogenaamde bushmeat.