Belgisch koppel beraamde aanslag in Frankrijk, ook verdachten opgepakt in Frankrijk en Duitsland
Foto: BELGA
De Belgische politie heeft een terreuraanslag in Frankrijk verijdeld. Een koppel van Iraanse afkomst uit Wilrijk viseerde afgelopen zaterdag een bijeenkomst van Iraanse oppositieleden, maar de politie kon het materiaal om de bom te maken tijdig onderscheppen. Ook in Duitsland is een diplomaat van de Iraanse ambassade aangehouden en in Frankrijk zijn drie verdachten opgepakt.

Het federaal parket verklaarde maandag dat het Belgisch koppel van Iraanse origine op 30 juni een bomaanslag had willen plegen op een conferentie in Parijs. De twee uit Wilrijk werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Ze werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn de 38-jarige Amir S. en zijn 33-jarige echtgenote Nasimeh N. Beiden zijn van Iraanse origine, maar hebben de Belgische nationaliteit. Ze zijn aangehouden door een onderzoeksrechter uit Antwerpen, die gespecialiseerd is in terreurmisdrijven. 

Het echtpaar had het gemunt  op een conferentie in Villepinte, georganiseerd door de Iraanse oppositiepartij MEK. Die is al sinds 1981 verboden in Iran. op de bijeenkomst waren naar schatting 25.000 mensen aanwezig.

De politie hield hen tegen toen ze zich in hun wagen bevonden. Ze hadden aan boord ook zo'n 500 gram springstof, en een ontstekingsmechanisme, verborgen in een toilettas. Onmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse om de TATP onschadelijk te maken. 

Diplomaat

Het gerecht onderzoekt of er nog betrokkenen zijn. Zaterdag werden alvast huiszoekingen uitgevoerd in Wilrijk, Boom, Ukkel, Bergen en Leuze-en-Hainaut. Ook buiten ons land wordt de zaak bekeken. In Frankrijk zijn drie mensen in voorhechtenis geplaatst. De speurders onderzoeken wat voor banden de drie hebben met de Belgische verdachten, aldus de gerechtelijke bron.

Eerder werd in Duitsland ook al een 47-jarige Iraniër opgepakt die mogelijk banden zou hebben met het koppel uit Wilrijk. Deze man is een Iraans diplomaat bij de Oostenrijkse ambassade in Wenen.

Het parket in Parijs had al op 28 juni, twee dagen voor de bijeenkomst van MEK een onderzoek gestart vanwege 'criminele terroristische bendevorming', aldus de bron nog.