Nederlandse premier gaat bijpraten met Trump
Mark Rutte Foto: AFP

De Nederlandse premier Mark Rutte brengt maandag zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington. Een heel concrete aanleiding is er niet: het gaat om een ‘kenningsmakingsgesprek’, waarop ze de banden tussen beide landen willen aanhalen.

Toch zijn de twee geen onbekenden voor elkaar. Ze spraken elkaar al in de marge van de Navo-top in Brussel vorig jaar, en ze hebben elkaar ook al meermaals telefonisch gesproken.

Rutte kondigde alvast aan dat hij de Amerikaanse handelsbelemmeringen gaat aankaarten. Hij wil Trump duidelijk maken dat vrijhandel leidt tot welvaartsgroei, ook voor de Verenigde Staten. Rutte is de eerste leider uit de Europese Unie die bij Trump langsgaat sinds de invoerheffingen op staal en aluminium.

Nederland en de VS zijn belangrijke handelspartners: onze noorderburen importeren elk jaar voor 60 miljard dollar aan goederen uit Amerika, en voeren zelf voor 30 miljard dollar uit naar het land van Trump. Rutte noemde de importheffingen die Trump heeft opgelegd daarom al ‘heel onverstandig’.

Defensie

De president op zijn beurt zal er bij Nederland vooral op hameren meer uit te geven aan defensie. Den Haag voldoet, zoals de meeste leden, niet aan de norm van het NAVO-bondgenootschap om 2 procent van de totale waarde van de economie aan verdediging te besteden. Rutte gaf al aan dat hij Trump daarin gelijk zal geven.

Voor de ontvangst maandagmiddag plaatselijke tijd legt Rutte een krans op de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery. De premier wordt tijdens zijn blitzbezoek aan Washington vergezeld door de minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.