Japan vreest modderstromen door passage tyfoon
In Zuid-Korea moesten door de passage van de tyfoon alle vissersboten uit voorzorg aanmeren. Foto: EPA-EFE

In Japan heeft de krachtige tyfoon Prapiroon maandag het eiland Kyushu bereikt. De Japanse weerdienst waarschuwt voor modderstromen, hevige regen en sterke windvlagen. Verwacht wordt dat de zevende tyfoon van het seizoen dinsdag het noorden van Kyushu zal treffen, zo meldt het Japanse meteorologische agentschap.

Rond 4 uur GMT (6 uur Belgische tijd) bevond het oog van de storm zich 230 kilometer ten westen van het eiland Amami Oshima Island. De tyfoon beweegt zich noordwaarts met een snelheid van 20 kilometer per uur en met windvlagen die snelheden van 126 tot 180 kilometer per uur halen. De weerdienst voorspelt voor het zuiden van Kyushu tegen dinsdagmiddag 30 centimeter neerslag, en tot 20 centimeter neerslag voor het noorden van het eiland en het zuidwestelijke eiland Shikoku.

In de loop van de nacht kreeg ook Okinawa al stortregen en hevige windvlagen over zich heen. Verschillende mensen raakten gewond en duizenden gezinnen kwamen zonder stroom te zitten, meldden plaatselijke media.

Een jaar geleden kwamen bij overstromingen en modderstromen, veroorzaakt door hevige regen, nog tientallen mensen om het leven in het noorden van Kyushu.