Mexico krijgt linkse president
Foto: REUTERS

Andres Manuel Lopez Obrador heeft bij de presidentsverkiezingen in Mexico een absolute meerderheid gehaald. Het gaat om een politieke omwenteling: voor het eerst in decennia krijgt het land een linkse president.

De 64-jarige kandidaat van de linkse partij zei in zijn overwinningstoespraak dat hij de economische situatie van het land weer recht wil trekken, en de banden met de VS aanhalen. Hij nodigt ook vertegenwoordigers van de VN en mensenrechtenorganisaties uit om een ‘vredesplan’ uit te werken om het wapengeweld in zijn land in te dijken.

Volgens de voorlopige resultaten kreeg de ex-burgemeester van Mexico-Stad 53 tot 53,8 procent van de stemmen achter zijn naam. Lopez Obradors dichtste rivaal Ricardo Anaya, van de conservatieve partij PAN, 22,1 tot 22,8 procent van de stemmen. José Antonio Meade van PRI, de partij van huidig president Enrique Peña Nieto, kan rekenen op 15,7 tot 16,3 procent. De percentages zijn gebaseerd op de resultaten van 7.800 representatieve stembureaus.

Zowel Anaya als Meada hadden eerder al, op basis van de exitpolls, hun verkiezingsnederlaag toegegeven. Beide politici wensten de nieuwgekozen president ‘alle succes’ toe.

Ook onder meer Amerikaans president Donald Trump maakte al zijn gelukwensen via Twitter over. ‘Ik kijk er erg naar uit om met hem te werken. Er moet nog veel gedaan worden dat zowel de Verenigde Staten als Mexico ten goede zal komen.’

Behalve een nieuwe president, kozen de Mexicanen zondag ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters. Ongeveer 89 miljoen inwoners waren kiesgerechtigd. Volgens het INE lag opkomst op naar schatting 61 procent.