'Wordt moeilijk om lichaam van Belgische duiker te vinden'
Foto: koen fasseur
De brandweer heeft weinig hoop dat het lichaam van de vermiste Belgische avonturier Marc Sluszny, die donderdag verdween tijdens een duikpartij in het zuiden van Frankrijk, nog gevonden wordt. 'Lichamen komen meestal niet naar boven uit de Font Estramar', aldus een lokale brandweerman.

De 56-jarige Sluszny raakte donderdag vermist tijdens een duikpartij in de grot in Salses-le-Château, nabij Perpignan. De avonturier was met een collega op 125 meter diepte aan het duiken, toen het touw dat hen verbond, brak. De andere duiker raakte nog boven en sloeg alarm, maar Sluszny werd niet meer gevonden. De zoekacties verlopen moeilijk gezien de complexiteit van de grot, aldus nog de brandweerman.

Er zijn de voorbije tien jaar nog vier verdwijningen geweest in de grot: in 2008, 2012, 2016 et 2017.

Sluszny is behalve avonturier onder andere ook sportman en auteur. Op zijn website staan verschillende exploten opgelijst, zoals de beklimming van de Annapurna I (8.091 meter) zonder zuurstof in 1997 als lid van de Belgische Himalaya-expeditie. In 2012 verbrak hij nog het wereldrecord Vertical Run door het Belgacom-gebouw in Brussel naar beneden te rennen in een tijd van 15 seconden en 56 honderdsten.