Duits minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft zijn ontslag aangeboden, uit onvrede met het migratiebeleid van bondskanselier Merkel. Dat meldt Reuters op basis van bronnen binnen de partij.

Seehofer heeft zijn beslissing meegedeeld op een gesloten CSU-top. Enkele partijgenoten proberen hem nog op andere gedachten te brengen, klinkt het. De christendemocratische partij uit Beieren boog zich urenlang over het migratieakkoord dat tijdens de Europese top van deze week is bereikt.

Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen worden teruggestuurd naar het Europees land waar ze het eerste geregistreerd werden.

Merkel is het daar niet mee eens en pleit voor inspanningen om de instroom van migranten, in coördinatie met andere Europese landen, in te perken. De EU-landen hadden vrijdag op Merkels initiatief al een akkoord bereikt waarin onder meer melding werd gemaakt van ‘controlecentra’ om op zee geredde migranten in onder te brengen. Ook komen er aparte deals met verschillende EU-landen.

Het bestuur van CDU blijft zich in het conflict met CSU achter bondskanselier Merkel scharen. De partijleiding toont zich tevreden over het akkoord dat Merkel vrijdag op de Europese top in Brussel heeft binnengehaald. De bondskanselier zal door de partij verder gesteund worden bij haar poging om op Europees niveau een oplossing te vinden voor het migratieprobleem.