Franse topgangster ontsnapt voor tweede keer uit gevangenis
Rédoine Faïd Foto: Telefacts Crime

De Franse topgangster Rédoine Faïd is zondagnamiddag ontsnapt uit de gevangenis van Seine-et-Marne, vlak bij Parijs. Zijn hulp van buitenaf gebruikte een helikopter.

De 46-jarige Faïd, die in 2011 werd opgepakt voor zijn aandeel in een gewapende overval waarbij een politieagente werd gedood en een gevangenisstraf van 25 jaar uitzat, kon zondag om 11.30 uur ontsnappen nadat een helikopter met enkele gewapende mannen op het binnenplein van de gevangenis was geland. Faïd bevond zich op dat moment in de bezoekruimte.

De hele actie duurde niet meer dan enkele minuten, aldus de gevangenisleiding. Er vielen ook geen gewonden. De helikopter werd nadien teruggevonden in Gonesse, op ongeveer zestig kilometer afstand. Volgens een politiebron zou de piloot een instructeur zijn die werd gegijzeld door de kennissen van Faïd.

Faïd is niet aan zijn proefstuk toe. In 2013 ontsnapte hij al eens uit de gevangenis van Séquedin, vlak bij Rijsel. Toen verkleedde hij zich als cipier en maakte hij gebruik van binnengesmokkelde springstoffen. Hij gijzelde ook vier cipiers op zijn weg naar buiten. Pas zes maanden later kon hij opnieuw worden opgepakt.

De Frans-Algerijnse ‘ontsnappingskoning’ spendeerde ook voor zijn veroordeling in 2011 al heel wat jaren achter de tralies. Hij leidde in de jaren negentig een bende die gewapende overvallen organiseerde in en rond Parijs. Hij zei dat Hollywoodfilms zoals Scarface hem daartoe hadden geïnspireerd. In 2009 schreef hij zelfs een boek over zijn crimineel verleden.

Franse topgangster ontsnapt voor tweede keer uit gevangenis
Foto: AFP
Franse topgangster ontsnapt voor tweede keer uit gevangenis
Foto: AFP