Tour de France weert titelverdediger Chris Froome
Foto: AP

Chris Froome zal de Tour dan toch niet rijden. De Britse titelverdediger wordt geweerd uit de Tour, aldus Le Monde. Hij heeft wel al meteen beroep aangetekend.

De organisatie heeft aan Team Sky laten weten dat het Froome volgende week zaterdag niet welkom is, vanwege de dopingprocedure die tegen hem loopt. Froome werd vorig jaar betrapt op een te hoge Salbutamol-waarde in zijn bloed. Tot een schorsing kwam het niet, maar de zaak wordt wel onderzocht. Het Internationaal Antidopingtribunaal van de Internationale Wielerunie (UCI) deed nog geen uitspraak in de zaak en Froome, die steevast ontkent, kreeg geen voorlopige schorsing. Sky is dus vrij om hem te laten rijden en Froome maakt daar tot dusver gebruik van.

Maar Tourorganisator ASO baseert zich op artikel 28 van het UCI-regelement. Dat zegt dat de organisator 'zich uitdrukkelijk het recht behoudt om een deelname te weigeren van een team of een van zijn leden wiens aanwezigheid het imago of de reputatie van ASO of het evenement zou kunnen schaden'.

Beroep

Team Sky heeft meteen beroep aangetekend. De zaak komt al voor op dinsdag 3 juli, de dag erop moet er een beslissing vallen. In theorie is tegen die uitspraak ook nog beroep mogelijk bij het  Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS), maar de kans is zeer klein dat die een beslissing kan nemen voor de start van de Tour de France. Een serene start van de Tour lijkt er dus helemaal niet meer in te zitten: de renners starten op zaterdag, een paar dagen na de uitspraak, die hoe dan ook zal nazinderen.

Zelf zegt Froome dat hij last heeft van astma, en daarom een geneesmiddel gebruikt. Maar deskundigen ontkennen dat hij door het gewone gebruik van een 'puffertje' de toegestane maximumwaarden zou kunnen overschrijden. 

'Regels veranderen'

In een uitzending op Europ 1 ventileerde Tourbaas Christian Prudhomme gisteren nog zijn ongenoegen over de zaak-Froome. (’Het is ofwel zwart, ofwel wit, tenminste, dat zou het moeten zijn(’, zei Prudhomme. ‘(Het is verschrikkelijk dat de verschillende sportinstanties er nog altijd niet in geslaagd zijn hierover een uitspraak te doen voor de start van ’s werelds grootste wielercompetitie.’(

Prudhomme zei ook nog zich niet inhoudelijk in de zaak te willen mengen, maar dat het wel duidelijk is dat de dopingreglementering moet worden veranderd. ‘Een abnormale, verdachte controle betekent niets voor het publiek. Ofwel ben je positief bij een dopingcontrole, ofwel ga je vrijuit. Het moet gewoon zwart of wit zijn.'

Staking

Eerder dit jaar won Froome de Giro, in Frankrijk mikte hij op een vijfde eindzege. Tijdens de Giro kreeg Froome al veel kritiek op zijn aanwezigheid: hij zou het imago van de wielersport alleen maar besmeuren door als verdachte te blijven deelnemen aan wedstrijden. Oud-Tourwinnaar Bernard Hinault riep zelfs op tot een 'staking' om Froome uit de Tour te houden.