Merkel houdt spoedberaad met minister Seehofer
Archief Foto: REUTERS

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdagavond op de kanselarij minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer twee uur lang ontvangen voor een spoedberaad. Onderwerp is de migrantencrisis die voor verdeeldheid zorgt tussen beide christendemocratische regeringspartners. Vandaag wordt een beslissing verwacht over de regeringscrisis.

Om 22.30 uur, na twee uur vergaderen, verliet de CSU-leider de ambtswoning van Merkel.Onduidelijk is nog of de vergadering resultaten heeft opgeleverd. Zondag zal de top van CDU en CSU, los van elkaar, in Berlijn en München vergaderen over de kwestie.


Nog steeds wordt niet uitgesloten dat de regering van christendemocraten en sociaaldemocraten al na een goede honderd dagen zou vallen over het migratiebeleid. Een andere mogelijkheid is dat de gemeenschappelijke fractie van CDU en CSU na ruim zeventig jaar ermee ophoudt te bestaan.

Seehofer van de Beierse CSU heeft er enkele weken geleden mee gedreigd aan de grens migranten terug te sturen. En dat gaat in tegen de instructies van kanselier Merkel (CDU). Seehofer gaf Merkel tot vandaag de tijd om op Europees vlak met een oplossing te komen.

Eerder al had Merkel de regeringscrisis proberen te temperen met een brief aan de partij- en fractievoorzitters van de CSU en de SPD, haar coalitiepartners. Daarin kondigde ze een reeks maatregelen aan om het Duitse migratiebeleid iets strikter te regelen.

Zo zouden asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd zijn, teruggestuurd worden naar dat land. Merkel heeft naar eigen zeggen al toezeggingen van 14 Europese landen om die maatregel door te voeren.

‘Nog niets ondertekend’

Maar vanuit die landen wordt nog veel nuance aangebracht op dat akkoord. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken benadrukt dat er nog niets ondertekend is. ‘Er is wel een principieel akkoord tussen België en Duitsland om te bekijken hoe en in welke mate de onderlinge Dublinprocedures kunnen worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld door de uitwisseling van verbindingsofficieren’, zegt Francken. ‘Dat moet toelaten om asielzoekers die eigenlijk onder de bevoegdheid van het andere land vallen, sneller te kunnen terugsturen en zo de strijd te kunnen aangaan met secondaire stromen.’

Het werkt dus in beide richtingen, zo klinkt het nog. Met andere woorden: er zou dan van Duitse kant een snellere terugname zijn van migranten die eerder al in Duitsland asiel hebben aangevraagd.

‘Fake news’

Is Merkel te snel geweest in haar communicatie over ‘bilaterale akkoorden met 14 Europese landen’? Ook Tsjechië en Hongarije hebben zaterdag namelijk ontkend dat zij met de maatregel van Merkel hebben ingestemd. En ze doen dat in niet mis te verstande bewoordingen.

‘Duitsland heeft ons niet benaderd en op dit ogenblik zou ik een dergelijk akkoord niet ratificeren’, zei de Tsjechische premier Babis. ‘We plannen geen onderhandelingen. Er is geen reden tot onderhandelen. We verwerpen dit beslist’, klonk het vanuit Praag.

De Hongaarse premier Viktor Orban gewaagde zelfs van ‘fake news’ en zei tegen het Hongaarse persbureau MTI dat er geen overeenkomst is.