Amerika protesteert tegen migratiebeleid van Trump
Foto: Photo News

Duizenden betogers verzamelden zaterdag in Washington voor het Witte Huis om hun onvrede te uiten over het migratiebeleid van president Trump. Vooral het scheiden van kinderen en hun ouders aan de Mexicaanse grens en de plannen om militair georganiseerde opvangkampen op te richten kunnen op weinig begrip rekenen.

Het protest in Washington is niet het enige. Over het hele Amerikaanse vasteland stroomt vandaag een golf van protest, tegen het strenge migratiebeleid van Donald Trump en zijn Witte Huis. Religieuze leiders en activisten roepen de Trump-administratie op om buitenlanders beter te verwelkomen en families bij elkaar te houden.

‘Het druist in tegen alles waar we als land voor staan’, zegt een 27-jarige betoger aan het persagentschap Reuters.

Volgens de Amerikaanse president is illegale migratie een voedingsbodem voor misdaad, en in mei kondigde hij een nultolerantiebeleid aan voor alle migranten die illegaal het land binnenkomen. Door die maatregel werden meer dan 2.000 kinderen van hun ouders gescheiden. Die harde maatregel miste zijn effect niet op de publieke verontwaardiging: zelfs Republikeinse medestanders van de president kantten zich tegen het scheiden van families.

Het gebeurt maar zelden dat Trump zich bedenkt over een maatregel waar zijn conservatieve basis blij mee is, maar op 20 juni besliste de president dan toch dat families voortaan samen moeten worden vastgehouden.

In Washington zijn volgens de organisatoren zo’n 30.000 mensen op straat gekomen. Ook in andere grote Amerikaanse steden zoals New York, Los Angeles en Chicago werden duizenden betogers geteld.

Grootste pro-migratieprotest in Washington

De vreedzame betoging lijkt een van de grootste pro-migratieprotesten in de hoofdstad te zijn sinds 2010, toen activisten druk zetten op toenmalig president Obama en het Amerikaanse congres om het migratiesysteem te hervormen.

Sinds Trumps aantreden in 2017 zijn er gevoelig meer mensen gearresteerd op verdenking van illegaal in het land te zijn. De Trump-administratie is ook veel terughoudender om familievisums uit te reiken.

President Trump, vandaag niet in Washington maar in een van zijn golfclubs in New Jersey, uitte op Twitter kritiek op de Democraten die hebben aangedrongen op een hervorming van ICE, de overheidsdienst die de Amerikaanse migratiewetten handhaaft. ‘Ik heb zelf gezien hoe ICE dorpen en steden bevrijdt uit de greep van criminele bendes’, zei de president.