Italië weigert Spaanse ngo met 59 geredde migranten
Foto: AP

Een Spaanse ngo heeft zaterdag op de Middellandse Zee 59 uit Libië afkomstige migranten gered. Prompt waarschuwde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken dat er geen sprake van kan zijn dat ze in Italië aan wal mogen komen.

De Spaanse ngo Proactiva Open Arms twitterde dat zijn schip met 59 migranten koers zet naar een ‘veilige haven’, maar dat het onmogelijk is te zeggen waar het zijn anker zal uitwerpen.

‘Ondanks de obstakels blijven wij het leven van onzichtbare mensen beschermen. Hun verhalen over wat zij in Libië hebben meegemaakt zijn afgrijselijk’, aldus de organisatie.

De Italiaanse binnenlandminister en vicepremier Matteo Salvini van zijn kant zegt dat het schip van Proactiva Open Arms de boot van de migranten had bereikt, vóór de Libische kustwacht binnen de Libische reddingszone. ‘De meest nabije haven is Malta, de organisatie en de vlag zijn Spaans: zij mogen het vergeten een Italiaanse haven aan te doen. Stop de maffia van mensensmokkel: hoe minder mensen vertrekken, hoe minder er sterven’, aldus de radicaalrechtse politicus.

Volgens de Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farrugia zijn de migranten daarentegen gered in een zone tussen Libië en de Italiaanse haven Lampedusa. ‘Hou ermee op onjuiste informatie te verspreiden en Malta zonder reden aan te wijzen’, twitterde hij naar zijn Italiaanse ambtsgenoot. ‘Italië heeft een verantwoordelijkheid op te nemen’, aldus de Maltese bewindsman kort na de tweet van Salvini.