Vlaamse regering investeert 1 miljoen euro in kunstwerken op locatie
Foto: BELGA

De Vlaamse regering heeft 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het openstellen van erfgoedsites waar kunstwerken te bezichtigen zijn op de originele plaats waarvoor ze gemaakt werden. Volgend jaar zullen veertig dergelijke sites opengesteld worden. Bezoekers kunnen een album aanleggen.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) opende zaterdag in Antwerpen de eerste locatie van het project ‘Vlaamse Meesters in situ’. Het gaat om de plafondschildering op doek ‘Goden op de Olympusberg’ van een anonieme kunstenaar. Het werk van zowat 60 vierkante meter, de grootste plafondschildering op doek in West-Europa, is te zien in ‘De Hofkamer’ in Antwerpen.

Vlaamse regering investeert 1 miljoen euro in kunstwerken op locatie
‘Goden op de Olympusberg’ Foto: rr

‘Dankzij ‘Vlaamse meesters in situ’ worden enkele unieke erfgoedsites opengesteld voor het publiek’, zegt Peter Wouters, directeur van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. ‘Bij elk kunstwerk staat een aanraakscherm met info over het schilderij, de schilder, de site zelf en de buurt waarin de site zich bevindt.’

Bezoekers krijgen een ‘Pelgrimsboek’ waarin ze prenten kunnen verzamelen. Bij elk bezoek ontvangen ze een reproductie in kleur van het werk dat ze net bezochten.

Onbekende schatten

Het is de bedoeling dat dit jaar nog drie andere kunstwerken op locatie opengesteld worden.

‘Vlaanderen bevat nog heel wat schatten die we nog niet kenden, dit project helpt om ze te leren kennen dankzij een unieke beleving’, aldus nog Wouters.