Hebben de Rode Duivels nu al recht op een Gouden Ster van wereldkampioen op het shirt? “Als Uruguay dat mag, wij ook”
Foto: rr

Voetbaldenktank ‘De Witte Duivel’ wil een pleidooi voeren om de Gouden Kampioensster van de Olympische Spelen van 1920 op het shirt van de Rode Duivels te zetten, zo maakten initiatiefnemers François Colin en Raf Willems aan Belga bekend.

“Uruguay speelt op dit toernooi met vier sterren op het shirt: ze verwijzen naar de gouden medailles op de Wereldbekers van 1930 en 1950, maar ook naar die van de Olympische Spelen van 1924 en 1928. Omdat in 1930 pas het eerste officiële Wereldkampioenschap werd georganiseerd, heeft de FIFA beslist om de Olympische Spelen van voor dat jaar te aanvaarden als de belangrijkste voetbaltoernooien van de wereld op dat moment”, klinkt het in een mededeling.

“België won goud op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Voor de eerste keer werd er toen gespeeld met vijftien deelnemers en met één niet-Europees land. De internationale pers schreef na afloop: ‘De Rode Duivels zijn de beste voetballers van de wereld’. Met onze denktank De Witte Duivel, die zich bekommert om zowel de toekomst als het erfgoed van ons voetbal, pleiten we hier om het voorbeeld van Uruguay te volgen. En om na het WK 2018 ook met een ster op de shirts te spelen tijdens interlands: de ster van de Olympische Spelen van 1920.”