‘Noord-Korea werkt in het geheim nog steeds aan kernwapens’
Foto: AP

Noord-Korea is de afgelopen weken in het geheim uranium blijven verrijken. Dat moet blijken uit geheime rapporten van de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten waarover NBC News bericht. Verrijkt uranium wordt gebruikt voor de productie van kernbommen.

Noord-Korea heeft de productie van verrijkt uranium op geheime locaties de afgelopen maanden alleen maar opgevoerd. Het land zou daardoor wel degelijk nog steeds een nucleaire dreiging vormen, in tegenstelling tot recente uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse nieuwszender NBC News baseert die claim op gesprekken met een tiental Amerikaanse militairen, die op hun beurt op de hoogte zouden zijn van nieuwe rapporten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten over Noord-Korea.

Volgens die militairen staat in de geheime rapporten ook dat Noord-Korea niet alleen uranium verrijkt op geheime locaties, maar ook in snel tempo werkt aan brandstof voor kernbommen.

Militaire oefeningen afgelast

De berichten komen op een ongelegen moment voor president Donald Trump, die op 12 juni in Singapore een historische ontmoeting had met de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un. Trump noemde die ontmoeting ‘uiterst succesvol’ en verklaarde sindsdien zelfs dat Noord-Korea ‘niet langer een nucleaire dreiging vormt’. De bevindingen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden echter het tegendeel aantonen.

Trump stemde er zelfs al mee in een gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea voorlopig te annuleren, een grote tegemoetkoming aan Pyongyang. Critici verweten de Amerikaanse president dat hij die toegeving deed zonder enig gebaar van de Noord-Koreanen daar tegenover te stellen.

‘Noord-Korea misleidt ons’

‘Het klopt dat de Noord-Koreanen niet langer nucleaire tests uitvoeren, maar er is geen enkele aanwijzing dat ze hun bestaande voorraden aan het afbouwen zijn, en zelfs niet dat ze gestopt zijn met de productie van nieuwe kernbommen’, zegt een Amerikaanse militair tegen NBC News. ‘Er is onomstootbaar bewijs dat Noord-Korea de Verenigde Staten aan het misleiden is.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bereidt naar verluidt een nieuwe trip naar Pyongyang voor. In juli wil hij er de onderhandelingen met het regime van Kim voortzetten. Pompeo hoopt er volgens het Britse dagblad The Guardian op de Noord-Koreanen te kunnen bewegen tot het doen van concrete beloftes over denuclearisatie, iets wat Trump eerder niet is gelukt.