Journaliste BBC krijgt retroactief zelfde loon als mannelijke collega’s
Carrie Gracie (l.) Foto: BELGAIMAGE

De BBC heeft vrijdag bekendgemaakt dat het een akkoord heeft bereikt met een van zijn journalisten, die ontslag had genomen als hoofdredactrice in China. De vrouw klaagde de loonongelijkheid aan tussen vrouwen en mannen binnen de Britse openbare omroep.

Carrie Gracie aanvaardde de job in China nadat de BBC de garantie had gegeven dat ze evenveel zou betaald worden als de hoofdredacteur voor Noord-Amerika. Ze ontdekte nadien dat dat niet het geval was.

‘De BBC biedt zijn excuses aan omdat ze Carrie te weinig betaald heeft, en heeft de zaken nu hersteld’, gaf de BBC aan in een persbericht. Hoeveel ze alsnog krijgt, deelt de BBC niet mee. Het bedrag dat ze ontving heeft Gracie gedoneerd aan een stichting die zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen.

Gracie, die opnieuw in Londen aan de slag ging, klaagde begin januari ‘een geheime en illegale looncultuur aan’ binnen de BBC. Ze schreef daarover een brief aan het Britse publiek, dat retributies betaalt voor de BBC.

‘Overwinning’

De vrouw kreeg 135.000 pond per jaar, of omgerekend ruim 150.000 euro. Haar collega in Noord-Amerika, kreeg jaarlijks 200.000 tot 250.000 pond. Zes mannelijke ‘sterjournalisten’ van de BBC gingen na het ontslag van Gracie akkoord met een loonsverlaging.

Gracie toont zich opgelucht. ‘Dit is een belangrijke dag voor me: vandaag kan ik zeggen dat ik bij de BBC gelijk word behandeld’, schrijft de journaliste in een verklaring. ‘Ik wil dat werkende vrouwen in heel Groot-Brittannië hetzelfde kunnen zeggen. Maar zo’n cultuurverandering heeft tijd nodig. Dit is in ieder geval een overwinning voor mij en voor de BBC. Ik ben trots op ons.’