Spoorstaking gaat tweede dag in, geen extra treinen naar de kust
Foto: IMAGEGLOBE

De 48 urenstaking van ACOD Spoor bij de NMBS gaat zaterdag de tweede en laatste dag in. Die zorgt voor hinder, vooral richting de kust.

In het algemeen verwacht de NMBS dat het treinverkeer zaterdag ‘ernstig verstoord’ zal zijn. Er rijden zowel IC-, als L- en S-treinen, maar allemaal veel minder frequent dan normaal. Naar verwachting zal één op de twee treinen rijden, aldus NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Vooral wie zaterdag naar de kust wil sporen, kijkt best uit naar een alternatief. De NMBS-woordvoerder waarschuwt dat er zaterdag geen extra treinen naar de kust rijden, ‘zelfs minder dan op een normale zaterdag’.

Dat er toch nog treinen rijden, komt door het nieuwe systeem van de minimale dienstverlening, waarbij de spoorwegmaatschappij met alle werkwilligen een alternatief uurrooster opstelde.

De belangenvereniging TreinTramBus noemt de minimale dienstverlening ‘een grote verbetering’, maar is er niet helemaal gerust in. ‘Als de twee grote spoorbonden samen staken, zal er amper iets van de minimale dienstver­lening overblijven’, zegt voorzitter Stefan Stynen.

De NMBS raadt alle reizigers aan voor vertrek op de reisplanner te kijken of er treinen rijden op het gekozen traject. De staking loopt zaterdag om 22.00 uur af. De NMBS verwacht vanaf zondagochtend een normale dienstregeling te kunnen aanbieden.