Raad van State schort export van Waalse wapens naar Saoedi-Arabië op
Foto: VUM

De Raad van State heeft vrijdag een handvol licenties van wapenproducent FN Herstal voor de export van wapens naar Saoedi-Arabië opgeschort. Dat schrijven L’Echo, Le Soir en La Libre Belgique zaterdag. De Raad van State oordeelde dat de Waalse regering niet voldoende onderzocht heeft of de grondrechten er gerespecteerd worden.

De Franstalige Mensenrechtenliga en het Franstalige vredesplatform CNAPD dienden eind 2017 vier beroepen in over militair materieel dat geproduceerd of geëxporteerd wordt door wapenproducent FN Herstal. De Raad van State besloot vrijdag een reeks exportlicenties van FN Herstal op te schorten.

De Raad van State argumenteert dat ‘het Waals Gewest niet concreet heeft aangetoond dat het een minutieus en omzichtig onderzoek voerde naar enkele criteria die vermeld staan in het decreet over de invoer, uitvoer, doorvoer en overdracht van civiele wapens en defensiegerelateerde producten’.

Enkele beroepen tegen een twintigtal andere exportlicenties werden echter niet weerhouden door de Raad van State, omdat die al uitgevoerd bleken te zijn, schrijft Le Soir.

In 2017 was Saoedi-Arabië de belangrijkste klant van de Waalse bedrijven. Het ging om een totaalbedrag van 153 miljoen euro.