Woordvoerder N-VA naar Belgisch leger: ‘Dit is een apolitieke daad’
Foto: Jimmy Kets

Joachim Pohlmann, de woordvoerder van Bart De Wever, start maandag een reservistenopleiding in het Belgische leger.

‘Voortdurend zeg ik dat we een veiligheidscultuur nodig hebben, dat we bedreigd worden en in oorlog zijn – al is het er eentje van hybride aard. Als dat je overtuiging is dan mag je jezelf niet beperken tot woorden, dan moet je daarnaar handelen.’ In De Morgen legde Joachim Pohlmann gisteren uit waarom hij aan een opleiding als kandidaat-reserveofficier begint.

Op Twitter liet Pohlmann alvast weten dat zijn ‘mentale toestand stabiel’ is. Hij zinspeelde op de reacties van verbazing die hem te beurt vallen. Zelf ziet hij het als een vorm van ‘plichtbesef’, aangewakkerd door de aanslagen in Parijs en vooral Brussel.

‘Heel rationele beslissing’

In een gesprek met De Standaard benadrukt de N-VA-woordvoerder dat het om een ‘heel rationele beslissing’ gaat, al was een legercarrière ooit een jongensdroom. ‘Ik ben geen romantische Vlaams-nationalist meer. Het is niet omdat de Belgische staatsstructuur vierkant draait dat ik niet om de veiligheidssituatie bekommerd moet zijn. Dienst nemen in het leger beschouw ik als een apolitieke daad, bijgevolg staat het los van mijn overtuiging. De tijd dat het leger een bolwerk van franskiljons was, ligt trouwens achter ons. Toegegeven, met de vlaggengroet zal ik het wat moeilijk hebben.’

In zijn ogen wordt Europa bedreigd. ‘De conventionele oorlogen waarbij natiestaten elkaar naar het leven stonden, liggen achter ons. In de plaats komen fenomenen zoals terrorisme en cyberaanvallen. Meer specifiek wordt Europa extern bedreigd vanuit het oosten, met Rusland, en vanuit het zuiden, met de komst van migranten.’ Het moslimterrorisme ziet Pohlmann vooral als een interne bedreiging, dat is een taak voor de binnenlandse veiligheidsdiensten.

Diamantwijk

Sedert de afschaffing van de dienstplicht in de jaren negentig hervormde het Belgische leger de regeling rond reservisten. Wie wil kan na een opleiding toetreden tot de ‘reserve’ van de strijdkrachten. Momenteel telt het leger zowat 5.000 reservisten. Naargelang van het diploma en de beroepscompetenties kan gekandideerd worden voor een plek als soldaat, onderofficier of officier.

Pohlmann zal in juli slechts een deel van de opleiding kunnen volgen. Hij beaamt dat het om een stevig tijdsengagement gaat. In een verkiezingsjaar wordt dat geen sinecure. Na de opleiding moet de reservist jaarlijks 7 tot 9 dagen beschikbaar zijn voor legertaken. Pohlmann is niet kieskeurig en wil bijvoorbeeld gerust patrouilleren in de Antwerpse ­diamantwijk. De antropoloog wil verder zijn competenties rond leiderschap aanscherpen. Zelf denkt hij het leger te kunnen bijstaan in communicatie-uitdagingen.